Etusivu: Ajokortti-info
Etusivu: Ajokortti-info
Valikko

Mopon kuljettamiseen tarvitset AM-luokan ajokortin erityisehdolla 120. Sen voit saada aikaisintaan 15-vuotiaana. Mopoa saat kuljettaa myös esimerkiksi B-luokan eli henkilöauton ajokortilla. Mopoauton kuljettamiseen tarvitset AM/121-luokan ajokortin.

Mopon eli AM/120-luokan ajokortin saat suorittamalla seuraavat kolme askelta:

1

Ajokorttilupa

Mopokortin hankkimiseksi sinun tulee hakea ajokorttilupa . Lupaa voit hakea aikaisintaan 14-vuotiaana. Lupa on voimassa kolme vuotta. Ajokorttilupa on kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytys. Lupa kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen ajan varaamista teoriakokeeseen. 

2

Kuljettajaopetus

Voit hankkia kuljettajaopetusta joko autokoulussa (Ulkoinen linkki) tai opetusluvalla tai yhdistämällä näitä molempia. Ajo-opetusta voit saada jo ennen ajokorttiluvan hakemista, jos olet autokoulun oppilas tai opettajallesi on myönnetty opetuslupa ja olet täyttänyt 15 vuotta.

Huomioithan, että mopolla ajettaessa tulee käyttää tieliikennekäyttöön hyväksyttyä suojakypärää asianmukaisesti kiinnitettynä ja ajolaseja, jos kypärässä ei ole visiiriä sekä suojaavaa, turvallisuutta lisäävää vaatetusta. Tähän kuuluu ehjät ja hankausta kestävästä materiaalista valmistetut pitkähihainen takki ja pitkälahkeiset housut. Vaatetukseksi ei kelpaa esimerkiksi college-vaatteet, verryttelyvaatteet, tuulipuku tai legginsit, ellei niitä ole hyväksytty erikseen tieliikennekäyttöön. Lisäksi tukevat ja umpinaiset jalkineet. Suosittelemme myös suojaavien hansikkaiden käyttöä.

Näitä suojavarusteita tulee käyttää aina mopolla ajettaessa, ajo-opetuksessa ja kuljettajantutkinnossa. Asianmukaisten varusteiden käyttäminen on edellytys kokeeseen pääsemiselle.

Mopon kuljettajaopetukseen sisältyy 4 tunnin Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS), ellei sinulla ole jo jonkun muun moottoriajoneuvon, esim. traktorin tai mopoauton ajokorttia.

1.7.2018 lähtien kuljettajantutkintoon ei vaadita ajo-opetusta, mutta se on suositeltavaa tutkinnon läpäisemiseksi. Ajo-opetusta voit saada aikaisintaan 15-vuotiaana. Tieliikenteessä ajaminen edellyttää monipuolisia taitoja. Katso Ajotaidon ABC -sivuilta , mitkä kaikki taidot sinun tulisi hallita, jotta olisit turvallinen kuljettaja liikenteessä. Katso myös kuljettajan yleiset perustiedot   ja tutustu netissä tarjolla oleviin oppimateriaaleihin .

3

Kuljettajantutkinto

Kuljettajantutkinnon tarkoituksena on varmistaa, että hallitset kuljettajaopetukseen sisältyvät asiat ja kykenet soveltamaan niitä vaihtelevissa liikennetilanteissa ja -ympäristöissä sekä kykenet toimimaan liikenteessä vastuullisena kuljettajana. Mopon kuljettajantutkinto jakautuu teoria- ja käsittelykokeeseen.

Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 15 vuotta. Sinulla tulee olla mukana todistus Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutuksesta (EAS), jos olet hankkimassa ensimmäistä ajokorttiasi. Jos olet alaikäinen, tarvitset myös allekirjoitetun huoltajan suostumuksen .

Käsittelykokeeseen osallistuaksesi sinulla tulee olla teoriakoe suoritettuna. Voit osallistua käsittelykokeeseen aikaisintaan 15-vuotiaana.

Huomioithan, että mopolla ajettaessa tulee käyttää tieliikennekäyttöön hyväksyttyä suojakypärää asianmukaisesti kiinnitettynä ja ajolaseja, jos kypärässä ei ole visiiriä sekä suojaavaa, turvallisuutta lisäävää vaatetusta. Tähän kuuluu ehjät ja hankausta kestävästä materiaalista valmistetut pitkähihainen takki ja pitkälahkeiset housut. Vaatetukseksi ei kelpaa esimerkiksi college-vaatteet, verryttelyvaatteet, tuulipuku tai legginsit, ellei niitä ole hyväksytty erikseen tieliikennekäyttöön. Lisäksi tukevat ja umpinaiset jalkineet. Suosittelemme myös suojaavien hansikkaiden käyttöä.

Näitä suojavarusteita tulee käyttää aina mopolla ajettaessa, ajo-opetuksessa ja kuljettajantutkinnossa. Asianmukaisten varusteiden käyttäminen on edellytys kokeeseen pääsemiselle.

Mopon käsittelykokeen tehtävät videoina

Ajokorttilupa, teoriakoe ja käsittelykoe Ajovarman toimipisteessä

Ajovarma on Traficomin palveluntuottaja, jonka palvelupisteissä hoituvat kaikki ajokortin hankintaan liittyvät hakemus- ja lupa-asiat. Siellä suoritetaan myös teoriakoe ja ajokoe. Etukäteen varattu aika ajokortti- ja lupapalveluihin säästää aikaasi:

Varaa aika lähimmälle Ajovarman toimipisteelle (Ulkoinen linkki)

Traficomin valtakunnallinen asiakaspalvelu: 

Asiakaspalvelu (Ulkoinen linkki)

Ajokortti tulee suoraan kotiin

Hyväksytyn käsittelykokeen jälkeen saat kuljettajantutkintotodistuksen, jolla voit ajaa kuuden kuukauden ajan Manner-Suomessa. Se toimii ajokorttinasi, kun mukanasi on myös kuvallinen henkilötodistus. Pidä se mukana ajossa ennen kuin saat varsinaisen ajokorttisi.

Varsinainen ajokortti postitetaan sinulle kotiin viikon kuluessa käsittelykokeen suorittamisesta.

Ajo-oikeudet AM-korteilla

Mopon ajokortti (AM/120) on pakollinen vuonna 1985 tai sen jälkeen syntyneille mopoilijoille. Mopoauton kuljettamiseen vaaditaan aina ajokortti . Mopoauton ajo-oikeutta ei ole enää 19.1.2013 alkaen saanut mopon ajokortilla (AM/120), vaan mopoauton kuljettaminen vaatii oman ajokorttinsa (AM/121) tai esimerkiksi henkilöauton ajokortin.

Asiakaspalveluapuri

Etkö löytänyt tarvitsemaasi tietoa? Asiakaspalveluapurimme auttaa.

Päivitetty