Etusivu: Ajokortti-info
Etusivu: Ajokortti-info
Valikko

Mopoauton ajamista varten tarvitset AM-luokan ajokortin erityisehdolla 121. Saat ajaa mopoautoa myös B-luokan eli henkilöauton ajokortilla.

Mopoauton eli AM/121-luokan ajokortin saat suorittamalla seuraavat kolme vaihetta:

1

Ajokorttilupa

AM/121-luokan -ajokortin hankkimiseksi sinun tulee hakea ajokorttilupa. (Ulkoinen linkki) Lupaa voit hakea aikaisintaan 14-vuotiaana. Se on voimassa kolme vuotta. Ajokorttilupa on kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytys. Lupa kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen ajan varaamista teoriakokeeseen.

2

Kuljettajaopetus

Voit hankkia kuljettajaopetusta joko autokoulussa tai opetusluvalla tai yhdistämällä näitä molempia. Opetusta voit saada jo ennen ajokorttiluvan hakemista, jos olet autokoulun oppilas tai opettajallesi on myönnetty opetuslupa ja olet täyttänyt 15 vuotta.

Mopoauton kuljettajaopetukseen sisältyy 4 tunnin Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (Ulkoinen linkki) (EAS), ellei sinulla ole jo jonkun muun moottoriajoneuvon, esim. traktorin tai mopon ajokorttia.

1.7.2018 lähtien kuljettajantutkintoon ei vaadita ajo-opetusta, mutta se on suositeltavaa tutkinnon läpäisemiseksi. Ajoharjoittelun voi aloittaa aikaisintaan 15-vuotiaana.

3

Kuljettajantutkinto

Kuljettajantutkinnon tarkoituksena on varmistaa, että hallitset kuljettajaopetukseen sisältyvät asiat ja kykenet soveltamaan niitä vaihtelevissa liikennetilanteissa ja -ympäristöissä sekä kykenet toimimaan liikenteessä vastuullisena kuljettajana. Kuljettajantutkinto (Ulkoinen linkki) jakautuu teoria- ja ajokokeeseen.

Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 15 vuotta. Sinulla tulee olla mukana todistus ensimmäisen ajokortin suorittajan 4 tunnin koulutuksesta, jos olet hankkimassa ensimmäistä ajokorttiasi. Jos olet alaikäinen, tarvitset myös allekirjoitetun huoltajan suostumuksen .

Ajokokeeseen osallistuaksesi sinulla tulee olla teoriakoe suoritettuna. Voit osallistua ajokokeeseen aikaisintaan 15-vuotiaana.

Ajettaessa mönkijällä, jossa ei ole kiinteää korirakennetta, tulee käyttää tieliikennekäyttöön hyväksyttyä suojakypärää asianmukaisesti kiinnitettynä ja ajolaseja, jos kypärässä ei ole visiiriä sekä suojaavaa, turvallisuutta lisäävää vaatetusta. Tähän kuuluu ehjät ja hankausta kestävästä materiaalista valmistetut pitkähihainen takki ja pitkälahkeiset housut. Vaatetukseksi ei kelpaa esimerkiksi college-vaatteet, verryttelyvaatteet, tuulipuku tai legginsit, ellei niitä ole hyväksytty erikseen tieliikennekäyttöön. Lisäksi tukevat ja umpinaiset jalkineet. Suosittelemme myös suojaavien hansikkaiden käyttöä.

Näitä suojavarusteita tulee käyttää aina mönkijällä ajettaessa, ajoharjoittelussa ja kuljettajantutkinnossa. Asianmukaisten varusteiden käyttäminen on edellytys kokeeseen pääsemiselle.

Ajokorttilupa, teoriakoe ja ajokoe Ajovarman toimipisteessä

Ajovarma on Traficomin palveluntuottaja, jonka palvelupisteissä hoituvat kaikki ajokortin hankintaan liittyvät hakemus- ja lupa-asiat. Siellä suoritetaan myös teoriakoe ja ajokoe. Etukäteen varattu aika ajokortti- ja lupapalveluihin säästää aikaasi.

Varaa aika lähimmälle Ajovarman toimipisteelle (Ulkoinen linkki)

Traficomin valtakunnallinen asiakaspalvelu: 

Asiakaspalvelu (Ulkoinen linkki)

Ajokortti tulee suoraan kotiin

Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat tutkintotodistuksen, jolla voit ajaa kuuden kuukauden ajan Manner-Suomessa. Se toimii ajokorttinasi, kun mukanasi on myös kuvallinen henkilötodistus. Pidä se mukana ajossa ennen kuin saat varsinaisen ajokorttisi.

Varsinainen ajokortti postitetaan sinulle kotiin viikon kuluessa ajokokeen suorittamisesta.

Ajo-oikeudet AM-korteilla

Mopoauton kuljettamiseen vaaditaan aina oma ajokortti (AM/121). Mopoauton ajo-oikeutta ei enää 19.1.2013 lähtien ole saanut mopon ajokortilla (AM/120).

Asiakaspalveluapuri

Etkö löytänyt tarvitsemaasi tietoa? Asiakaspalveluapurimme auttaa.

Päivitetty