Etusivu: Ajokortti-info
Etusivu: Ajokortti-info
Valikko

Ajokorttilupa

Tarvitset ajokorttiluvan ennen kuin voit ilmoittautua kuljettajantutkintoon. Tarvitset ajokorttiluvan myös uudistaessasi ajokorttia sen voimassaolon päättyessä.

Traficom voi myöntää sinulle ajokorttiluvan, jos

  • täytät ajokorttiluokkakohtaiset ikä- ja terveysvaatimukset
  • asut vakinaisesti Suomessa tai opiskelet Suomessa ja opiskelusi on jatkunut vähintään 6 kuukautta
  • et ole ajokiellossa tai väliaikaisessa ajokiellossa Suomessa etkä muussa EU- tai ETA-valtiossa.

Ajokorttilupa voidaan myöntää aikaisintaan vuotta ennen kuin hakija täyttää ajokortin luokkaa vastaavan ikävaatimuksen. B-luokan ajokorttilupa voidaan kuitenkin myöntää aikaisintaan kaksi vuotta ennen ikävaatimuksen täyttymistä.

Ajokorttilupa on voimassa 1.7.2018 alkaen 3 vuotta. Suoritettavalle luokalle myönnetyn ajokorttiluvan tulee olla voimassa, kun tulet teoria-, käsittely- ja ajokokeeseen.

Ajokorttiluvan hakeminen

Voit hakea ajokorttiluvan kahdella eri tavalla:

Ajokorttilupahakemuksen liitteet

  • Nykyinen ajokorttisi. Jos sinulle ei ole aiemmin myönnetty ajokorttia, ota mukaasi passi tai kuvallinen henkilökortti henkilöllisyytesi todistamiseksi.
  • 2 passikuvaa. Jos sinulla on kuitenkin voimassa oleva suomalainen passi tai henkilökortti, et tarvitse uusia passikuvia ajokorttia varten. Et tarvitse kuvia myöskään, jos olet toimittanut valokuvat ajo-, kuljettaja- tai ammattipätevyyskorttia tai ADR- tai taksinkuljettajan ajolupaa varten 1.1.2013 tai sen jälkeen. Tutustu kuvan vaatimuksiin poliisin passikuvaohjeesta. (Ulkoinen linkki)
    • Huom. valokuvaamosta saatua kuvakoodia ei voi hyödyntää ajokorttia haettaessa. Traficom voi hyödyntää poliisille sähköisesti toimitettuja passikuvia vasta sen jälkeen, kun niitä on käytetty passiin tai henkilökorttiin.
  • Lääkärinlausunto (voimassa 6 kuukautta), huomioiden kuitenkin seuraavat poikkeukset:
  • Puolustusvoimissa suoritetun kuljettajantutkinnon perusteella voit hakea ajokorttiluvalla ajo-oikeuteesi korotusta ilman tutkintovaatimusta. Sinun tulee toimittaa ajokorttilupahakemuksen liitteenä puolustusvoimien tutkintotodistus, joka on annettu enintään 3 vuotta aikaisemmin. Tällöin et tarvitse myöskään lääkärinlausuntoa hakemuksen liitteeksi.
  • Moottoripyöräluokkaa korotettaessa kuljettajaopetuksella sinun tulee esittää opetustodistus hakiessasi ajokorttilupaa

HUOM! Lääkärinlausunto tulee antaa Lääkärinlausunto ajokyvystä(F122) -lomakkeella. Millään muulla lääkärinlausuntolomakkeella annettua lausuntoa ei voida hyväksyä ajokorttilupaa haettaessa. Lääkärinlausunto ajokyvystä on voimassa 6 kuukautta.

Lääkäreillä on Lääkärinlausunto ajokyvystä (F122) -lomakkeita käytössään. Varmista, että saat lääkäriltä oikeanlaisen lomakkeen (Ulkoinen linkki).

Jos sinulla on ryhmän 1 ajokortti ja haet ajokorttilupaa ryhmän 2 (linja- tai kuorma-auto) ajokorttia varten, tarvitset aina lääkärinlausunnon ajokyvystä (F122).

Erikoisalan lääkärinlausunto –lomaketta (F127) ei hyväksytä ajokorttilupahakemuksen liitteenä.

Hoida asiat Ajovarmassa

Ajovarma on Traficomin palveluntuottaja, jonka palvelupisteissä hoituvat kaikki ajokortin hankintaan liittyvät hakemus- ja lupa-asiat. Katso, missä on lähin Ajovarman palvelupisteesi (Ulkoinen linkki) ja varaa aika (Ulkoinen linkki)ajokortin hankkimista varten.

Traficomin valtakunnallinen asiakaspalvelu: 

Asiakaspalvelu (Ulkoinen linkki)

Lomakkeet

Asiakaspalveluapuri

Etkö löytänyt tarvitsemaasi tietoa? Asiakaspalveluapurimme auttaa.

Päivitetty