Etusivu: Ajokortti-info
Etusivu: Ajokortti-info
Valikko

Henkilö- tai pakettiauton kuljettamiseen tarvitset B-luokan ajokortin. Sen voit saada pääsääntöisesti aikaisintaan 18-vuotiaana suorittamalla seuraavat kolme vaihetta:

1

Ajokorttilupa

Ajokortin saaminen edellyttää ajokorttilupaa . Lupa voidaan myöntää aikaisintaan 16-vuotiaalle. Lupa on voimassa kolme vuotta. Ajokorttilupa on kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytys. Lupa kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen ajan varaamista teoriakokeeseen.

2

Kuljettajaopetus

Voit hankkia kuljettajaopetusta joko autokoulussa tai opetusluvalla tai yhdistämällä näitä molempia. Opetusta voit saada jo ennen ajokorttiluvan hakemista, jos olet autokoulun oppilas tai opettajallesi on myönnetty opetuslupa.

Henkilöauton kuljettajaopetukseen sisältyy vähintään 18 tuntia opetusta. Lisäksi sinun pitää käydä 4 tunnin Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS), ellei sinulla ole jo jonkun muun moottoriajoneuvon, esim. mopon ajokorttia.

3

Henkilöauton kuljettajantutkinto

Kuljettajantutkinnon tarkoituksena on varmistaa, että hallitset kuljettajaopetukseen sisältyvät asiat ja kykenet soveltamaan niitä vaihtelevissa liikennetilanteissa ja -ympäristöissä sekä kykenet toimimaan liikenteessä vastuullisena kuljettajana. Kuljettajantutkinto jakautuu teoria- ja ajokokeeseen.

Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 18 vuotta. Jos sinulla on ikäpoikkeuslupa, ikäraja on 17 vuotta. Sinulla tulee olla mukana ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutuksesta (EAS), jos olet hankkimassa ensimmäistä ajokorttiasi.

Ajokokeeseen osallistuaksesi sinulla tulee olla teoriakoe suoritettuna hyväksytysti. Sinulla tulee olla mukana autokoulun tai opetuslupaopettajasi antama alkuperäinen, paperinen opetus- ja tutkintotodistus (E100) (Ulkoinen linkki) saadusta opetuksesta, todistus riskientunnistamiskoulutuksen suorittamisesta ja ikäpoikkeuslupa, jos sellainen on sinulle myönnetty. Voit osallistua ajokokeeseen aikaisintaan 18-vuotiaana. Jos sinulla on ikäpoikkeuslupa, ikäraja on 17 vuotta.

Ajokorttilupa, teoriakoe ja ajokoe Ajovarman toimipisteessä

Ajovarma on Traficomin palveluntuottaja, jonka palvelupisteissä hoituvat kaikki ajokortin hankintaan liittyvät hakemus- ja lupa-asiat. Siellä suoritetaan myös teoriakoe ja ajokoe. Etukäteen varattu aika ajokortti- ja lupapalveluihin säästää aikaasi.

Varaa aika lähimmälle Ajovarman toimipisteelle (Ulkoinen linkki)

Traficomin valtakunnallinen asiakaspalvelu: 

Asiakaspalvelu (Ulkoinen linkki)

Ajokortti tulee suoraan kotiin

Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat tutkintotodistuksen, jolla voit ajaa 6 kuukauden ajan Manner-Suomessa. Se toimii ajokorttinasi, kun mukanasi on myös kuvallinen henkilötodistus. Pidä se mukana ajossa ennen kuin saat varsinaisen ajokorttisi.

Varsinainen ajokortti postitetaan sinulle kotiin viikon kuluessa ajokokeen suorittamisesta. Henkilöauton ajokortti on voimassa 15 vuotta, jonka jälkeen se pitää uudistaa .

Asiakaspalveluapuri

Etkö löytänyt tarvitsemaasi tietoa? Asiakaspalveluapurimme auttaa.

Päivitetty