Etusivu: Ajokortti-info
Etusivu: Ajokortti-info
Valikko

Kun ajokortin voimassaoloaika on päättymässä, ajokortti tulee uudistaa. Ajokortin voi uudistaa aikaisintaan 6 kuukautta ennen ajokortin viimeistä voimassaolopäivää.

Uudistamisen voi tehdä Ajovarman toimipisteessä (Ulkoinen linkki) tai edellytysten täyttyessä Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa. (Ulkoinen linkki)

Ajokortin uudistaminen edellyttää, että väestötietojärjestelmässä vakituinen osoite on Suomessa. Ajokortin uudistamista varten tulee hakea ajokorttilupa .

Huom. Jos muutat toiseen EU-maahan ja ajokorttisi voimassaolo päättyy, sinun on uusittava ajokorttisi kyseisessä maassa, jos asut siellä vakinaisesti. 

Uudistaessasi ajokorttisi (ajo-oikeutesi) aikaisintaan 6 kuukautta ennen sen voimassaoloajan päättymistä, saat uuden ajokortin voimaan heti uudistamispäivästä. Se on iästäsi ja ajokorttiluokistasi riippuen voimassa 2, 5 tai 15 vuotta aiemman ajo-oikeutesi päättymisestä.

Ajokortin uudistamiseen ei pääsääntöisesti liity autokouluopetusta tai kuljettajantutkintoa.

 • Huom! Sinun tulee kuitenkin suorittaa kuljettajantutkinto uudelleen, jos ryhmän 1 (henkilöauto, mopo, mopoauto, moottoripyörä, traktori) ajokorttisi voimassaolon päättymisestä on kulunut yli kaksi vuotta tai ryhmän 2 (kuorma- tai linja-auto) ajokortin päättymisestä on kulunut yli vuosi tullessasi uudistamaan sitä.

Hanki tarvittaessa lääkärinlausunto

Lääkärinlausunnon tai laajennetun lääkärinlausunnon joutuvat toimittamaan ajokortin uudistamisen yhteydessä kaikki

 • ryhmän 1 ajokortin haltijat, jotka uudistavat ajokorttiinsa 70-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen
 • voimassa olevan ajokortin päättyessä 45 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat ryhmän 2 ajokortin haltijat
 • ajokortin voimassaolon jo päätyttyä ajokortin uudistavat henkilöt.

Huom! Lääkärinlausunto voi olla enintään 6 kuukautta vanha. Lääkärinlausunto tulee olla Lääkärinlausunto ajokyvystä (F122 (Ulkoinen linkki)) –lomakkeella.

Iäkkäille henkilöille tehtävässä laajennetussa lääkärintarkastuksessa huomioidaan ikääntymisen, sairauksien ja mahdollisten lääkitysten vaikutukset ajoterveyteen. Havainnointia voidaan selvittää erilaisilla testeillä kuten esimerkiksi kellotaulutehtävällä.

Ryhmän 1 ja ryhmän 2 ajokortin uudistajalla on erilaiset terveysvaatimukset.

Ryhmän 1 (AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B, BE) ajokortin uudistaja

Et tarvitse lääkärinlausuntoa, jos uudistat ajokorttisi viimeistään 70-vuotissyntymäpäivänäsi.

Tarvitset uudistamista varten laajennetun lääkärinlausunnon ajokyvystä, jos uudistat ajokorttisi 70-vuotissyntymäpäivääsi seuraavana päivänä tai tätä myöhemmin.

Ryhmän 2 (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE) ajokortin uudistaja

Tarvitset uudistamista varten

 • lääkärinlausunnon ajokyvystä, jos olet täyttänyt tai täytät 45 vuotta ajokorttisi voimassaolon päättymispäivään mennessä

tai

 • laajennetun lääkärinlausunnon ajokyvystä, jos
  • olet täyttänyt 68 vuotta ennen kuin käyt lääkärissä ajokortin uudistamista varten
  • olet täyttänyt 68 vuotta tai täytät 68 vuotta ennen nykyisen ajokorttisi voimassaolon päättymistä (uudistettavan ajokortin viimeinen voimassaolopäivä on 68-vuotissyntymäpäiväsi tai tätä myöhempi päivä)

Huom! Jos sinulla on ryhmän 2 (kuorma- ja/tai linja-auto) ajokortti, jonka voimassaoloaika päättyy ennen kuin täytät 45 vuotta, et tarvitse lääkärinlausuntoa uudistamisen yhteydessä.

Jos sinun ei tarvitse ajaa linja- tai kuorma-autoa, voit luopua ryhmän 2 ajokorttiluokistasi alentamalla ajo-oikeutesi . Samalla voit välttyä lääkärinlausuntojen toimittamiselta.

Ajokortin uudistaminen Ajovarmassa

Uudistaessasi ajokorttia Ajovarman palvelupisteessä ota mukaasi:

 • aikaisempi ajokorttisi,
 • 2 passivalokuvaa (et tarvitse uusia kuvia, jos sinulla on voimassa oleva suomalainen passi tai henkilökortti tai olet toimittanut valokuvat vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten)
 • tarvittaessa enintään 6 kuukautta vanha lääkärinlausunto tai laajennettu lääkärinlausunto.

Ajokortin uudistaminen Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa

Voit uudistaa ajokorttisi sähköisessä asiointipalvelussa. Et tarvitse uudistamista varten lääkärinlausuntoa, jos

 • olet enintään 70-vuotias ja sinulla on voimassa oleva ryhmän 1 ajokortti tai
 • olet alle 44,5-vuotias ja sinulla on voimassa oleva ryhmän 2 ajokortti.

Muissa tapauksissa ajokortin uudistaminen sähköisessä palvelussa edellyttää ajoterveystietojen hakemista Potilastiedon arkistosta. Voit hakea ajoterveystiedot Uudista ajokorttisi -palvelussa, jos lääkäri on tallentanut lääkärinlausunnon ajokyvystäsi Potilastiedon arkistoon erillistä lomakesovellusta käyttäen.

Huom! Tarvittava lomakesovellus on käytössä vasta muutamassa terveydenhuollon toimipaikassa. Varmista asia terveydenhuollon toimipaikasta, jossa asioit.

Lue muista palvelunkäytön edellytyksistä tarkemmin Uudista ajokorttisi -palvelusta. Jos palvelun käyttö ei ole kohdallasi mahdollista, voit uudistaa ajokorttisi Ajovarmassa (Ulkoinen linkki)

Ajokorttiryhmät

Ryhmä 1: Luokat AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B ja BE

Ryhmä 2: Luokat C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E, ja DE

Lomakkeet

Esitiedot ajokyvyn arviointia varten (Ulkoinen linkki) (asiakkaalle täytettäväksi ennen lääkärintarkastusta)

Lääkärinlausunto ajokyvystä (Ulkoinen linkki) (lääkärille)

Laajennettu lääkärinlausunto iäkkään henkilön ajoterveydestä (Ulkoinen linkki) (lääkärille). Täytetään Lääkärinlausunto ajokyvystä -lomakkeen lisäksi.

Valtakirja tieliikenteen henkilölupa-asiointiin

Asiakaspalveluapuri

Asiakaspalveluapurimme kautta pääset lähettämään meille sähköisen yhteydenottopyynnön.

Päivitetty