Etusivu: Ajokortti-info
Etusivu: Ajokortti-info
Valikko

Traficom laatii ohjeet ja lomakkeet lääkäreille tieliikenteen ajoneuvon kuljettajan ajoterveyden arvioimiseksi. Traficomilla ei ole toimivaltaa ottaa kantaa tieliikenteen yksittäisiin henkilöarviointeihin. Lääkärinlausunto toimitetaan Traficomin palveluntuottajalle Ajovarmalle aina ajokortin hakemusasian yhteydessä.

Poliisi vastaa kuljettajien ajokyvyn ja ajoterveyden valvonnasta ja voi päättää niihin liittyvistä toimenpiteistä kuten ajokieltoon määräämisestä. Lääkärinlausunto toimitetaan poliisille silloin, kun kyse on ajoterveyden valvonnasta.

Toimita lääkärinlausunto Ajovarmaan hakemuksen liitteenä, kun

Ajoterveyden valvonta kuuluu poliisille

Lääkärinlausunto ajoterveyden valvonnasta toimitetaan poliisille seuraavissa tilanteissa:

  • asiakkaalla on määrätyn iän perusteella velvoite toimittaa lääkärinlausunto (kuorma- ja/tai linja-auton ajokortin haltijat)
  • asiakkaalla on aikaistettu lääkärinlausunnon toimittamisvelvoite tai
  • asiakas on saanut poliisilta erillisen määräyksen toimittaa lausunto.

Traficom lähettää kirjeen määrätyn iän perusteella toimitettavasta lääkärinlausunnosta ja aikaistetusta lääkärinlausunnosta. Kirjeen mukana tulee esitietolomake.

  • Täytä Traficomin kirjeen mukana tullut esitietolomake (Ulkoinen linkki). Mahdolliset lomaketta koskevat kysymykset voit esittää lääkärintarkastuksen yhteydessä lääkärille.
  • Ota täytetty esitietolomake ja ajokortti mukaan, kun menet lääkärintarkastukseen.

Vaikka asiakas ei olisi saanut kirjettä, hänellä on silti velvollisuus toimittaa lausunto poliisille. Lääkärin tulisi lähettää lausunto suoraan poliisille, mutta asiakas voi myös itse toimittaa sen.

Lisätietoja poliisille toimitettavan lääkärinlausunnon toimittamisvelvollisuudesta saat poliisilta (Ulkoinen linkki). Poliisi voi määrätä lääkärinlausunnon toimittamisen laiminlyöneen ajokieltoon.

Velvoite toimittaa lääkärinlausunto määrätyn iän perusteella

Säilyttääksesi ennen 19.1.2013 myönnetyn kuorma- tai linja-auton ajokortin sinun tulee toimittaa lääkärinlausunto poliisille viiden vuoden välein siitä lähtien, kun täytät 50, 55, 60 ja 65 vuotta.

  • HUOM! Suomi alkoi 1.11.2016 soveltaa ajokorttidirektiiviä ajokorttien määräaikaisuudesta myös ajokortin kaksoiskappaleisiin. Tämä muutti ryhmän 2 lääkärinlausuntojen toimittamissykliä niiden henkilöiden osalta, jotka ovat tilanneet uuden ajokortin 1.11.2016 jälkeen. Nämä henkilöt toimittavat lääkärinlausunnon Ajovarmaan vasta tilaamansa kaksoiskappaleen voimassaolon päättyessä uudistaessaan ajo-oikeutensa. Ensimmäisen kerran lääkärinlausunto tulee olla ajokortin uudistamishakemuksen liitteenä, kun uudistaja on täyttänyt 45 vuotta.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse toimittaa lääkärinlausuntoa, jos olet jo toimittanut lääkärinlausunnon ajokorttiasioita käsittelevälle poliisille tai Traficomin palveluntuottajalle Ajovarmalle jostain muusta syystä kuluneen viiden vuoden aikana.

Lomakkeet ja ohjeet

Esitietolomake (Ulkoinen linkki) (Lomake täytetään ennen lääkärintarkastukseen menoa)

Ryhmän 1 ajo-oikeudet:
AM/120, AM/121, A1, A2, A, B, BE, T

Ryhmän 2 ajo-oikeudet:
C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE

Päivitetty