Ajokorttiluokan korottaminen

Voit halutessasi hankkia uusia ajokorttiluokkia eli korottaa nykyistä ajokorttiasi. Korottaminen edellyttää ajokorttiluvan hakemista, jonka voit tehdä Ajovarmassa tai palvelun käytön edellytysten täyttyessä Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa.

Ajokortin korottaminen ryhmän 1 sisällä

Voit korottaa ajokorttiasi tutkinnolla ryhmän 1 (AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B, BE) sisällä hakemalla ajokorttiluvan Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta. Palvelun käyttö edellyttää, että sinulla on jo ainakin yksi ryhmän 1 ajokorttiluokka ja että korottamista varten ei tarvitse toimittaa liitteitä (lääkärinlausunto, opetustodistus, uudet valokuvat). Lue palvelun käytön edellytyksistä tarkemmin ja siirry palveluun täältä. (Ulkoinen linkki)

Voit asioida myös Ajovarman toimipisteessä (Ulkoinen linkki) halutessasi tai niissä tapauksissa, kun sinulle sopiva vaihtoehto ei ole sähköisessä asiointipalvelussa vielä mahdollinen.

Lue lisää moottoripyörän eli A-luokkien korotusvaihtoehdoista täältä .

Ryhmän 2 ajokortin korottaminen

Voit korottaa ryhmän 2 (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E, DE) ajokorttiasi tutkinnolla ryhmän 1 tai ryhmän 2 ajokorttiluokilla hakemalla ajokorttiluvan Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta. Palvelun käyttö edellyttää, että sinulla on jo ainakin yksi ryhmän 2 ajokorttiluokka ja että korottamista varten ei tarvitse toimittaa liitteitä (lääkärinlausunto, opetustodistus, tutkintotodistus, uudet valokuvat). Lue palvelun käytön edellytyksistä tarkemmin ja siirry palveluun täältä. (Ulkoinen linkki)

Voit asioida myös Ajovarman toimipisteessä (Ulkoinen linkki) halutessasi tai niissä tapauksissa, kun sinulle sopiva vaihtoehto ei ole sähköisessä asiointipalvelussa vielä mahdollinen.

 

Ryhmän 1 ajokortin korottaminen ryhmään 2

Jos haluat korottaa ryhmän 1 ajokorttiluokkaasi ryhmän 2 ajo-oikeudella, korottaminen tulee tehdä Ajovarman toimipisteessä (Ulkoinen linkki) hakemalla ajokorttilupaa. Hakemuksen yhteydessä on toimitettava lääkärinlausunto ajokyvystä ellei korotusta haeta voimassa olevan puolustusvoimien tutkintotodistuksen perusteella (lue lisää alta),

Puolustusvoimissa saadun ajoluvan vaihtaminen ajokortiksi

Varusmiespalveluksessa suoritettu kuorma-auton, linja-auton tai moottoripyörän ajolupa tulee vaihtaa siviilissä normaaliksi ajokortiksi palvelusajan jälkeen. Puolustusvoimien myöntämä A-luokan ajo-oikeus voidaan vaihtaa siviilissä vain A1- tai A2-luokan ajokorttiin.

Vaihto tulee tehdä ajokorttiluokan korotuksena Ajovarmassa. Sinun tulee hakea ajokorttilupaa ja toimittaa hakemuksen liitteeksi armeijasta saamasi tutkintotodistus.

Puolustusvoimista saatu tutkintotodistus on voimassa 3 vuotta. Jos todistuksen voimassaoloaika on umpeutunut, sinun tulee toimittaa ryhmän 1 ryhmään 2 korotusta varten lääkärinlausunto ja suorittaa kuljettajantutkinto saadaksesi puolustusvoimissa suorittamasi ajo-oikeudet voimaan.