FI | SV | EN
Hae Sulje

Moottoripyörän ajokortin hankkiminen

 

Moottoripyörän ajokortin hankkiminen

Moottoripyörän ajamiseen tarvitset A1-, A2- tai A-luokan ajo-oikeuden moottoripyörän koosta riippuen.

A1-luokka oikeuttaa ajamaan kevytmoottoripyörää, A2-luokka keskikokoisia moottoripyöriä ja A-luokka myös kaikkein isoimpia moottoripyöriä.

A1-luokan ikäraja on 16 vuotta ja A2-luokan ikäraja 18 vuotta. A-luokan ikäraja on 24 vuotta, jos ajokortti suoritetaan kuljettajantutkinnolla ensimmäisenä moottoripyöräluokkana.

 

Jos haluat hankkia moottoripyörän ajokortin kuljettajantutkinnon kautta, saat sen suorittamalla seuraavat kolme askelta:

1. Ajokorttilupa

Ajokortin saaminen edellyttää ajokorttilupaa. Lupa voidaan myöntää aikaisintaan vuotta ennen kuin täytät ajamiseen vaaditun iän. Lupa on voimassa kolme vuotta. Ajokorttilupa on kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytys. Se kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen ajan varaamista teoriakokeeseen.

2. Kuljettajaopetus

Voit hankkia kuljettajaopetusta joko autokoulussa tai opetusluvalla tai yhdistämällä näitä molempia. Opetusta voit saada jo ennen ajokorttiluvan hakemista, jos olet autokoulun oppilas tai opettajallesi on myönnetty opetuslupa.

Moottoripyörän kuljettajaopetukseen sisältyy vähintään 5 tuntia opetusta. Lisäksi sinun pitää käydä 4 tunnin Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS), ellei sinulla ole jo jonkun muun moottoriajoneuvon, esim. traktorin tai mopon ajokorttia.

3. Kuljettajantutkinto

Kuljettajantutkinnon tarkoituksena on varmistaa, että hallitset kuljettajaopetukseen sisältyvät asiat ja kykenet soveltamaan niitä vaihtelevissa liikennetilanteissa ja -ympäristöissä sekä kykenet toimimaan liikenteessä vastuullisena kuljettajana. Kuljettajantutkinto jakautuu teoria- ja ajokokeeseen. Ajokokeen alussa suoritetaan käsittelykoeosuus. Siihen osallistuaksesi sinulla tulee olla teoriakoe suoritettuna.

Voit osallistua kokeisiin seuraavasti:

  • A1-luokka: teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 16, ajokokeen voit suorittaa ja saada ajokortin aikaisintaan 16-vuotiaana.
  • A2-luokka: teoriakokeeseen voit osallistuakuukautta ennen kuin täytät 18, ajokokeen voit suorittaa ja ajokortin saada aikaisintaan 18-vuotiaana.
  • A-luokka: teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 24, ajokokeen voit suorittaa ja ajokortin saada aikaisintaan 24-vuotiaana.

Teoriakokeessa sinulla tulee olla mukana todistus ensimmäisen ajokortin suorittajan 4 tunnin koulutuksesta, jos olet hankkimassa ensimmäistä ajokorttiasi. Jos olet alaikäinen, tarvitset myös allekirjoitetun huoltajan suostumuksen A1-luokan suorittamista varten. Ajokokeessa sinulla tulee olla mukana alkuperäinen, paperinen opetus- ja tutkintotodistus (E100)

A1-, A2- ja A -luokkien ajo- ja käsittelykokeessa kuljettajalla on oltava seuraavat pakolliset varusteet:

  • tieliikennekäyttöön hyväksytty suojakypärä asianmukaisesti kiinnitettynä, sekä ajolasit silloin, kun kypärässä ei ole visiiriä;
  • tieliikennekäyttöön tarkoitetut polvisuojilla varustetut moottoripyöräilijän ajohousut;
  • tieliikennekäyttöön tarkoitettu kyynärpää- ja olkapääsuojilla varustettu moottoripyöräilijän ajotakki;
  • tieliikennekäyttöön tarkoitetut suojilla varustetut moottoripyöräilijän ajokäsineet; sekä
  • moottoripyöräkäyttöön tarkoitetut ajojalkineet.

Ajohaalari hyväksytään ajokokeessa, jos se täyttää ajotakille ja ajohousuille määrätyt vaatimukset. Varusteiden mahdolliset puutteet (esim. hankaumat, ratkeamat) eivät saa vaikuttaa
varusteiden turvallisuuteen. Vaadittujen suojien on oltava ajokokeen aikana varusteissa paikallaan. Asianmukaisten varusteiden käyttäminen on edellytys kokeeseen pääsemiselle.

 

Ajokorttilupa, teoriakoe, käsittelykoe ajokoe ja Ajovarman toimipisteessä

Ajovarma on Traficomin palveluntuottaja, jonka palvelupisteissä hoituvat kaikki ajokortin hankintaan liittyvät hakemus- ja lupa-asiat. Siellä suoritetaan myös teoriakoe ja ajokoe. Etukäteen varattu aika ajokortti- ja lupapalveluihin säästää aikaasi. Ajovarman valtakunnallinen asiakaspalvelu neuvoo ja palvelee numerossa 075 323 9999 ajanvarausasioissa ma-pe 8-18 (puhelun hinta: pvm/mpm) ja neuvonta-asioissa ma-pe 8-15.45 tai sähköpostitse tiedustelut(at)ajovarma.fi

Varaa aika lähimmälle Ajovarman toimipisteelle.

 

Ensimmäinen ajokortti -palvelu

Voit hakea ajokorttilupaa ensimmäistä ajokorttia varten sähköisesti Traficomin Ensimmäinen ajokortti -palvelusta. Palvelun käyttäminen on mahdollista, jos sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia Suomessa tai ulkomailla ja täytät palvelun käytön edellytykset. Siirry asiointipalveluun.

 

Korota ajokorttiasi -palvelu

Voit hakea uusia ryhmän 1 (AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B ja BE) ajokorttiluokkia Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa. Palvelun käyttö edellyttää, että sinulla on jo ainakin yksi ryhmän ajokorttiluokka ja että korottamista varten (ajokorttilupa) ei tarvitse toimittaa liitteitä (esim. lääkärinlausunto, opetustodistus) Lue korotuspalvelun käytön edellytyksistä tarkemmin. Siirry asiointipalveluun.

Jos ajokortin korottamisen yhteydessä tulee toimittaa liitteitä tai haluat korottaa ajokorttiluokkaasi ryhmän 2 ajo-oikeudella, korottaminen tulee tehdä Ajovarmassa.

 

Ajokortti kotiin

Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat kuljettajantutkintotodistuksen, jolla voit ajaa kuuden kuukauden ajan Manner-Suomessa. Se toimii ajokorttinasi, kun mukanasi on myös kuvallinen henkilötodistus. Pidä se mukana ajossa ennen kuin saat varsinaisen ajokorttisi.

Varsinainen ajokortti postitetaan sinulle kotiin viikon kuluessa ajokokeen suorittamisesta.

Ennen 19.1.2013 myönnetyt moottoripyörän ajokortit

Ennen ajokorttilain 19.1.2013 voimaantuloa käytössä oli kaksi moottoripyöräajokorttiluokkaa: A1 ja A.

A1-luokan ajo-oikeuden sai korotettua ns. rajoitetuksi A-luokaksi poliisille jätetyllä hakemuksella. Isoimpien moottoripyörien kuljettamiseen vaaditun A-luokan ajokortin ikäraja oli ennen lakimuutosta 21 vuotta, mutta 18-vuotiaalle voitiin myöntää rajoitetun A-luokan ajo-oikeus, jolla hän sai kuljettaa teholtaan 25-kilowattiseksi rajoitettuja moottoripyöriä.

Ennen 19.1.2013 myönnetyt rajoitetun A-luokan ajo-oikeudet ovat voimassa vanhan ajokorttilain mukaisesti.
Näiltä ajo-oikeuksilta on poistunut A-luokan rajoitus 19.1.2015 mennessä. Ennen 19.1.2013 myönnetyt rajoitetut A-luokat ovat nyt rajoittamattomia, jos ajo-oikeus on edelleen voimassa.

Rajoitetusta A-luokasta poistui tehorajoitus 2 vuoden määräajan täytyttyä. Tällaisista ajo-oikeuksista ei automaattisesti toimitettu asiakkaille uusia ajokortteja, joissa näkyisi isoimman A-luokan ajo-oikeus.
Voimassaolevan ajo-oikeuden voi kuitenkin päätellä rajoitetun A-luokan alkamisajankohdasta, joka on merkitty ajokorttiin.

Voit halutessasi tilata Trafilta ajokortin, jossa isoin A-luokka näkyy. Tämä voi olla tarpeen, jos esimerkiksi ajat moottoripyörää ulkomailla. Ajokorttihakemuksen vastaanottaa Ajovarma. Voit myös tilata kortin Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta.

 

 

 
 

 

Sivu päivitetty 16.10.2020

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle