FI | SV | EN
Hae Sulje

Ajokorttilupa

Ajokorttilupa

 

Tarvitset ajokorttiluvan ennen kuin voit ilmoittautua kuljettajantutkintoon. Traficom voi myöntää sinulle ajokorttiluvan, jos

  • täytät ajokorttiluokkakohtaiset ikä- ja terveysvaatimukset
  • asut vakinaisesti Suomessa tai opiskelet Suomessa ja opiskelusi on jatkunut vähintään 6 kuukautta
  • et ole ajokiellossa tai väliaikaisessa ajokiellossa Suomessa etkä muussa EU- tai ETA-valtiossa.

Ajokorttilupa voidaan myöntää aikaisintaan vuotta ennen kuin hakija täyttää ajokortin luokkaa vastaavan ikävaatimuksen. B-luokan ajokorttilupa voidaan kuitenkin myöntää aikaisintaan kaksi vuotta ennen ikävaatimuksen täyttymistä.

Ajokorttilupa on voimassa 1.7.2018 alkaen 3 vuotta. Suoritettavalle luokalle myönnetyn ajokorttiluvan tulee olla voimassa, kun tulet teoria-, käsittely- ja ajokokeeseen.

Ajokorttilupa on haettava myös ajokorttia korotettaessa, uudistettaessa ja ulkomaista ajokorttia vaihdettaessa suomalaiseen.

 

Ajokorttiluvan hakeminen

Voit hakea ajokorttiluvan kolmella eri tavalla:

 • Varaa aika hakemuslomakkeen täyttämistä ja jättämistä varten Traficomin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteestä. Lomakkeen saat Ajovarmasta.
 • Voit hoitaa asian myös autokoulusi kautta. Autokouluilla on yleensä ajokorttilupahakemuslomakkeita ja koulu voi halutessaan toimittaa oppilaidensa hakemukset heidän puolestaan Ajovarman palvelupisteeseen.
 • Voit hakea ajokorttilupaa Traficomin sähköisen asiointipalvelun kautta, mikäli palvelun käytön edellytykset täyttyvät.

 

Ajokorttiluvan liitteet

 • Nykyinen ajokorttisi. Jos sinulle ei ole aiemmin myönnetty ajokorttia, ota mukaasi passi tai kuvallinen henkilökortti henkilöllisyytesi todistamiseksi.
 • 2 passikuvaa. Jos sinulla on kuitenkin voimassa oleva passi tai henkilökortti, et tarvitse uusia passikuvia ajokorttia varten. Et tarvitse kuvia myöskään, jos olet toimittanut valokuvat ajo-, kuljettaja- tai ammattipätevyyskorttia tai ADR- tai taksinkuljettajan ajolupaa varten 1.1.2013 tai sen jälkeen. Lue kuvan vaatimukset poliisin ohjeista passikuvista.
 • Lääkärinlausunto, huomioiden kuitenkin seuraavat poikkeukset:
  • Hakiessasi ajokorttilupaa ensimmäistä ajokorttiasi varten voit halutessasi antaa vakuutuksen omasta terveydentilastasiTällöin et tarvitse erillistä lääkärinlausuntoa hakemuksen liitteeksi.
  • Mikäli sinulla on voimassa oleva ajokortti ja haluat korottaa ajo-oikeuttasi ryhmän 1 (AM/120, AM/121, T,  A1, A2, A, B ja BE) tai ryhmän 2 (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ja DE)  sisällä, et tarvitse lääkärinlausuntoa.

Jos et voi antaa vakuutusta tai sinulla on ryhmän 1 ajo-oikeuksia sisältävä ajokortti ja haet ryhmän 2 ajo-oikeuksia (korotat ajokorttia), tarvitset lähtökohtaisesti lääkärinlausunnon ajokyvystä.

Lääkärinlausunnon toimittamisesta ajokortin uudistamisen yhteydessä voit lukea täältä.

 • Puolustusvoimissa suoritetun kuljettajantutkinnon perusteella voit hakea ajokorttiluvalla ajo-oikeuteesi korotusta ilman tutkintovaatimusta. Sinun tulee toimittaa ajokorttilupahakemuksen liitteenä puolustusvoimien tutkintotodistus, joka on annettu enintään 3 vuotta aikaisemmin. Tällöin et tarvitse myöskään lääkärinlausuntoa hakemuksen liitteeksi.
 • Moottoripyöräluokkien korotuksissa kuljettajaopetuksella sinun tulee esittää opetustodistus hakiessasi ajokorttilupaa.

Hoida asiakirjat Ajovarmassa

Ajovarma on Traficomin palveluntuottaja, jonka palvelupisteissä hoituvat kaikki ajokortin hankintaan liittyvät hakemus- ja lupa-asiat. Katso, missä on lähin Ajovarman palvelupisteesi ja varaa aika ajokortin hankkimista varten.

Voit myös soittaa tai lähettää sähköpostia: Ajovarman valtakunnallinen asiakaspalvelu neuvoo ja palvelee numerossa 075 323 9999 ajanvarausasioissa ma-pe klo 8.00-18 ja neuvonta-asoissa ma-pe ko 8-15.45 tai sähköpostitse tiedustelut(at)ajovarma.fi

 

Ajokortin korottaminen

Voit hakea ajokorttiluvan ajokorttisi korottamista varten Traficomin Korota ajokorttiasi -asiointipalvelussa.

Palvelun käyttö edellyttää, että korottamista varten sinun ei tarvitse toimittaa liitteitä (valokuvat, lääkärinlausunto, opetustodistus). Lue palvelun käytön edellytyksistä tarkemmin siirtymällä palveluun.

Jos ajokortin korottamisen yhteydessä tulee toimittaa liitteitä tai haluat korottaa ryhmän 1 ajokorttiluokkaasi ryhmään 2 kuuluvalla luokalla, korottaminen tulee tehdä Ajovarmassa.

 

Lomakkeet

Esitiedot ajokyvyn arviointia varten (asiakkaalle täytettäväksi ennen lääkärintarkastusta)

 
 

 

Sivu päivitetty 04.04.2019

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle