FI | SV | EN
Hae Sulje

Ajokorttilupa

Ajokorttilupa

 

Tarvitset ajokorttiluvan ennen kuin voit ilmoittautua kuljettajantutkintoon. Tarvitset ajokorttiluvan myös uudistaessasi ajokorttia sen voimassaolon päättyessä.

Traficom voi myöntää sinulle ajokorttiluvan, jos

 • täytät ajokorttiluokkakohtaiset ikä- ja terveysvaatimukset
 • asut vakinaisesti Suomessa tai opiskelet Suomessa ja opiskelusi on jatkunut vähintään 6 kuukautta
 • et ole ajokiellossa tai väliaikaisessa ajokiellossa Suomessa etkä muussa EU- tai ETA-valtiossa.

Ajokorttilupa voidaan myöntää aikaisintaan vuotta ennen kuin hakija täyttää ajokortin luokkaa vastaavan ikävaatimuksen. B-luokan ajokorttilupa voidaan kuitenkin myöntää aikaisintaan kaksi vuotta ennen ikävaatimuksen täyttymistä.

Ajokorttilupa on voimassa 1.7.2018 alkaen 3 vuotta. Suoritettavalle luokalle myönnetyn ajokorttiluvan tulee olla voimassa, kun tulet teoria-, käsittely- ja ajokokeeseen.

Ajokorttilupa on haettava myös, jos

 • haluat uusia ajokorttiluokkia eli korottaa ajokorttiasi,
 • uudistat ajokorttiasi sen voimassaoloajan päättyessä tai
 • haluat vaihtaa ulkomaisen ajokortin suomalaiseen ajokorttiin.

 

Ajokorttiluvan hakeminen

Voit hakea ajokorttiluvan kolmella eri tavalla:

 • Varaa aika hakemuslomakkeen täyttämistä ja jättämistä varten Traficomin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteestä. Lomakkeen saat Ajovarmasta.
 • Voit hoitaa asian myös autokoulusi kautta. Autokouluilla on yleensä ajokorttilupahakemuslomakkeita ja koulu voi halutessaan toimittaa oppilaidensa hakemukset heidän puolestaan Ajovarman palvelupisteeseen.
 • Voit hakea ajokorttilupaa Traficomin sähköisen asiointipalvelun kautta, mikäli palvelun käytön edellytykset täyttyvät.

 

Ajokorttilupahakemuksen liitteet

 • Nykyinen ajokorttisi. Jos sinulle ei ole aiemmin myönnetty ajokorttia, ota mukaasi passi tai kuvallinen henkilökortti henkilöllisyytesi todistamiseksi.
 • 2 passikuvaa. Jos sinulla on kuitenkin voimassa oleva suomalainen passi tai henkilökortti, et tarvitse uusia passikuvia ajokorttia varten. Et tarvitse kuvia myöskään, jos olet toimittanut valokuvat ajo-, kuljettaja- tai ammattipätevyyskorttia tai ADR- tai taksinkuljettajan ajolupaa varten 1.1.2013 tai sen jälkeen. Lue kuvan vaatimukset poliisin ohjeista passikuvista.
 • Lääkärinlausunto, huomioiden kuitenkin seuraavat poikkeukset:
  • Hakiessasi ajokorttilupaa ensimmäistä ryhmän 1 (AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B ja BE) ajokorttia varten voit halutessasi antaa vakuutuksen omasta terveydentilastasi. Tällöin et tarvitse lääkärinlausuntoa hakemuksen liitteeksi.
  • Mikäli sinulla on voimassa oleva ajokortti ja haluat korottaa ajo-oikeuttasi ryhmän 1 (AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B ja/tai BE) tai ryhmän 2 (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ja/tai DE) sisällä, et tarvitse lääkärinlausuntoa.
  • Jos olet alle 44,5-vuotias voimassa olevan ryhmän 2 ajokortin uudistaja, et tarvitse lääkärinlausuntoa
  • Jos sinulla on ryhmän 1 ajokortti ja uudistat ajokorttisi viimeistään 70-vuotispäivänäsi, et tarvitse lääkärinlausuntoa.
 • Puolustusvoimissa suoritetun kuljettajantutkinnon perusteella voit hakea ajokorttiluvalla ajo-oikeuteesi korotusta ilman tutkintovaatimusta. Sinun tulee toimittaa ajokorttilupahakemuksen liitteenä puolustusvoimien tutkintotodistus, joka on annettu enintään 3 vuotta aikaisemmin. Tällöin et tarvitse myöskään lääkärinlausuntoa hakemuksen liitteeksi.
 • Moottoripyöräluokkaa korotettaessa kuljettajaopetuksella sinun tulee esittää opetustodistus hakiessasi ajokorttilupaa

HUOM! Lääkärinlausunto tulee antaa Lääkärinlausunto ajokyvystä(F122) –lomakkeella. Millään muulla lääkärinlausuntolomakkeella annettua lausuntoa ei voida hyväksyä ajokorttilupaa haettaessa.

Lääkäreillä on Lääkärinlausunto ajokyvystä (F122) –lomakkeita käytössään. Varmista, että saat lääkäriltä oikeanlaisen lomakkeen. Oikeanlainen lomake on nähtävissä täällä.

Jos sinulla on ryhmän 1 ajokortti ja haet ajokorttilupaa ryhmän 2 (linja- tai kuorma-auto) ajokorttia varten, tarvitset aina lääkärinlausunnon ajokyvystä (F122).

Erikoisalan lääkärinlausunto –lomaketta (F127) ei hyväksytä ajokorttilupahakemuksen liitteenä.

Hoida asiakirjat Ajovarmassa

Ajovarma on Traficomin palveluntuottaja, jonka palvelupisteissä hoituvat kaikki ajokortin hankintaan liittyvät hakemus- ja lupa-asiat. Katso, missä on lähin Ajovarman palvelupisteesi ja varaa aika ajokortin hankkimista varten.

Voit myös soittaa tai lähettää sähköpostia: Ajovarman valtakunnallinen asiakaspalvelu neuvoo ja palvelee numerossa 075 323 9999 ajanvarausasioissa ma-pe klo 8.00-18 ja neuvonta-asoissa ma-pe ko 8-15.45 tai sähköpostitse tiedustelut(at)ajovarma.fi

 

Ensimmäinen ajokortti -palvelu

Voit hakea ajokorttilupaa ensimmäistä ajokorttia varten sähköisesti Traficomin Ensimmäinen ajokortti -palvelusta. Palvelun käyttäminen on mahdollista, jos sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia Suomessa tai ulkomailla. Lue muista palvelunkäytön edellytyksistä tarkemmin Ensimmäinen ajokortti -palvelusta. Jos palvelun käyttö ei ole kohdallasi mahdollista, voit hakea ajokorttilupaa ensimmäistä ajokorttia varten Ajovarmassa.  

 

Korota ajokorttiasi -palvelu

Voit korottaa voimassa olevaa ajokorttiasi Traficomin sähköisessä Korota ajokorttiasi -palvelussa tiettyjen edellytysten täyttyessä.

Korota ajokorttiasi -palvelun käyttö edellyttää muun muassa, että sinulla on jo ainakin yksi ajokorttiluokka ja että haet korottamista nimenomaan kuljettajantutkinnon kautta

Lue muista palvelunkäytön edellytyksistä tarkemmin Korota ajokorttiasi -palvelusta. Jos palvelun käyttö ei ole kohdallasi mahdollista, voit korottaa ajokorttiasi Ajovarmassa

 

Uudista ajokorttisi -palvelu

Voit uudistaa ajokorttisi sähköisessä asiointipalvelussa. Et tarvitse uudistamista varten lääkärinlausuntoa, jos

 • olet enintään 70-vuotias ja sinulla on voimassa oleva ryhmän 1 ajokortti tai
 • olet alle 44,5-vuotias ja sinulla on voimassa oleva ryhmän 2 ajokortti.

Muissa tapauksissa ajokortin uudistaminen sähköisessä palvelussa edellyttää ajoterveystietojen hakemista Potilastiedon arkistosta. Ajoterveystiedot ovat haettavissa, jos lääkäri on tallentanut lääkärinlausunnon ajokyvystäsi Potilastiedon arkistoon.

Lue muista palvelunkäytön edellytyksistä tarkemmin Uudista ajokorttisi -palvelusta. Jos palvelun käyttö ei ole kohdallasi mahdollista, voit uudistaa ajokorttisi Ajovarmassa.

 

Lomakkeet

Esitiedot ajokyvyn arviointia varten (asiakkaalle täytettäväksi ennen lääkärintarkastusta)

 
 

 

Sivu päivitetty 12.01.2021

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle