Kuljettajan kyky toimia turvallisesti liikenteessä on monen tekijän summa, yksi niistä on ajoterveys.
Ihmisen toimintakyky vaihtelee luonnostaan johtuen tavallisista asioista kuten vuorokaudenajasta eli milloin ollaan liikenteessä, ollaanko väsyneenä tai virkeänä, tai vaikkapa keskittymisestä ajamiseen.
Erilaisilla oireilla, sairauksilla tai vammoilla voi olla myös vaikutusta kuljettajan ajokykyyn. Jos sinulla on jokin oire, lääkitys, sairaus tai vamma, jonka vaikutuksesta ajokykyyn haluaisit saada lisätietoa, ota asia rohkeasti puheeksi lääkärin kanssa. Kaikille sattuu ja tapahtuu: moni on kokenut sairastumisen, tapaturman tai sairastaa pitkäaikaissairautta. Tärkeintä on pohtia, oletko ajokykyinen lähtiessäsi ajamaan.
Useimmat sairaudet eivät ole este ajamiselle, kunhan ne ovat hyvässä hoidossa ja seurannassa. Ajokortin menettämisen pelko ei saa hallita, vaan paras mahdollinen hoito ja sen myötä myös ajamisen jatkuminen on mahdollistettava.
Mikäli sinulla on tai on ollut jokin seuraavista ajoterveyteen vaikuttavista sairauksista, vammoista tai oireista, keskustele tilanteestasi lääkärin kanssa:
Ajoterveyden arviointiohjeet ja lomakkeet terveydenhuollon ammattilaisille
Ajokorttilaki (29.4.2011/386, 17 §)
Ajokorttidirektiivi (Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2006/126/EY)
Ajo-oikeuden hakijoiden, haltijoiden ja uusijoiden terveysvaatimusten täyttymisen varmistamisen käytännöt Euroopassa (Trafin julkaisuja 15/2015)
Moottoriajoneuvon kuljettajien ajokunto ja ajoterveys tieliikenteen turvallisuustekijöinä (Trafin julkaisuja 6/2014)
Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.