Etusivu: Ajokortti-info
Etusivu: Ajokortti-info
Valikko

Suomessa ajamisessa on monia erityispiirteitä, jotka on hyvä tuntea ennen kuin lähtee liikenteeseen

Ajoneuvon käyttöön liittyvät vastuut

Tarkista ensimmäiseksi, oikeuttaako ulkomainen ajokorttisi ajamaan Suomessa. Ennen liikenteeseen lähtöä sinun on hyvä tutustua muun muassa Suomen liikennesääntöihin ja liikennemerkkeihin (Ulkoinen linkki), paikalliseen ajokulttuuriin, sääoloihin ja vakuutuskäytäntöihin.

Suomen liikennesäännöissä on omia, paikallisia piirteitä. Suomessa ei esimerkiksi saa kääntyä punaisen valon palaessa oikealle, kuten vaikkapa joissakin Yhdysvaltojen osavaltioissa. Pysäköinti on sallittua ainoastaan sille osoitetuilla paikoilla tai alueilla. Et voi pysäköidä mihin tahansa kadun varteen edes taajamassa, vaan esimerkiksi suojatien eteen on jätettävä viisi metriä tilaa. Katso laki pysähtymisestä ja pysäköinnistä (Ulkoinen linkki)

Katsastus, verotus ja renkaat

Ajoneuvon omistaminen velvoittaa Suomessa maksamaan ajoneuvoveroa (Ulkoinen linkki) ja auton tulee olla katsastettu (Ulkoinen linkki). Ajoneuvo pitää olla myös rekisteröity (Ulkoinen linkki) ja rekisteriotetta tulee pitää aina autossa mukana.

Jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11.-31.3. aikana on käytettävä talvirenkaita. Nastarenkaita saa käyttää 1.11.-31.3. ja muulloinkin sään tai kelin niin vaatiessa. Lue tarkemmin talvirenkaista. (Ulkoinen linkki)

Laki säätelee myös renkaiden kulutuspintaa (Ulkoinen linkki). Kulutuspinnan tulee olla talvirenkaissa syvyydeltään vähintään 3,0 mm ja kesärenkaissa vähintään 1,6 mm.

Avuksi Suomessa ajamiseen

Päivitetty