Etusivu: Ajokortti-info
Etusivu: Ajokortti-info
Valikko

Peräkärryn vetäminen vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta. Väärin lastattu ja kiinnitetty peräkärry on riski liikenteessä.  

Peräkärryn vetämistä säätelee kaksi asiaa:

  • Ajokorttivaatimus, jota määrittelee vetoauton sekä peräkärryn suurin sallittu (teoreettinen) kokonaismassa 
  • Suurin sallittu perävaunumassa = tieto, joka löytyy pääsääntöisesti vetoauton rekisteriotteesta.

Peräkärryä voi vetää B-luokan (vetoauto: henkilöauto, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kg) ajokortilla tietyin painorajoituksin:

  • B-luokan ajoneuvoon voidaan kytkeä peräkärry, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg. 
  • B-luokan ajoneuvoon voidaan kytkeä myös peräkärry, jonka kokonaismassa on yli 750 kg. Tällöin yhdistelmän kokonaismassa voi kuitenkin olla korkeintaan 3 500 kg.

B/96-yhdistelmän ajokortilla saa kuljettaa sellaista ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja peräkärryn kokonaismassa ylittää 750 kg ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ylittää 3 500 kg mutta ei 4 250 kg. B96-yhdistelmän saamiseen tarvitset ajokorttiluvan .

BE-luokan ajokortilla saa kuljettaa ajoneuvoyhdistelmiä, joissa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kg. Tällöin yhdistelmän kokonaismassa voi olla korkeintaan 3 500 + 3 500 = 7 000 kg

BE-luokan ja B/96-yhdistelmän suorittaminen edellyttää ajokorttiluvan (Ulkoinen linkki) hakemista. BE-luokan kuljettajantutkinto sisältää teoria-, käsittely- ja ajokokeen. B/96-luokassa on vain ajokoe. Ajokorttilupaa B/96-luokkaa varten ei voi hakea sähköisestä palvelusta vaan vain Traficomin palveluntuottajan Ajovarman kautta.

Lue lisää ajoneuvoluokista täältä. (Ulkoinen linkki)

Lisätietoa peräkärryn kuormauksesta ja peräkärryllä peruuttamisesta

Päivitetty