FI | SV | EN
Hae Sulje

Kuorma-auton ajokortin hankkiminen

 

Kuorma-auton ajokortin hankkiminen

Kuorma-auton ajamiseen tarvitset C-luokan ajokortin ja ajoneuvoyhdistelmän kuljettamiseen CE-luokan ajokortin.

Näiden korttien ikäraja on pääsääntöisesti 21 vuotta. Sinun on kuitenkin mahdollista saada C- tai CE-luokan ajo-oikeus jo 18-vuotiaana, jos tarvitset kuorma-autoa työssäsi. Tällöin sinun tulee suorittaa kuorma-auton kuljettajan ammattipätevyyskoulutus.

Pienempien kuorma-autojen ja ajoneuvoyhdistelmien kuljettamiseen oikeuttavien C1- ja C1E-luokkien ajokortin ikäraja on 18 vuotta. 

C-luokkien ajokortit myönnetään pääsääntöisesti 5 vuodeksi kerrallaan.

Tarkista ajoneuvot, joita eri C-luokilla saa ajaa, täältä.

 

Voit saada ajokortin suorittamalla seuraavat kolme askelta:

1. Ajokorttilupa

Ajokortin saaminen edellyttää ajokorttilupaa. Lupa voidaan myöntää aikaisintaan, kun täytät 17 vuotta. Lupa on voimassa kolme vuotta. Ajokorttilupa on kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytys. Se kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen ajan varaamista teoriakokeeseen.

 

2. Kuljettajaopetus

Kuljettajaopetuksen voit suorittaa autokoulussa, ammatillisessa koulutuksessa tai opetusluvalla. Ajo-opetuksen voi aloittaa 6 kuukautta ennen vaaditun ikävaatimuksen täyttymistä.

Jos osallistut kuorma-auton ajo-opetukseen ammatillisessa oppilaitoksessa, sinun tulee olla vähintään 16-vuotias ennen kuljettajaopetuksen aloittamista. Ajo-opetusta liikenteessä sinulle voidaan antaa vasta silloin, kun olet täyttänyt 17 vuotta.

Ajoneuvoyhdistelmän eli C1E- tai CE-luokan ajo-opetusta sinulle voidaan antaa vasta silloin, kun sinulla on vetoauton ajo-oikeus.

 

3. Kuljettajantutkinto

Kuljettajantutkintoon pääset, kun opetus on suoritettu. Tutkintoon osallistumisen edellytyksenä on voimassa oleva ajokorttilupa. Kuljettajantutkinto sisältää C1- ja C-luokissa teoriakokeen ja ajokokeen liikenteessä. C1E- ja CE-luokissa tutkinto sisältää lisäksi käsittelykokeen, jonka suoritat ennen ajokoetta.

 

Ajokortti tulee suoraan kotiin

Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat kuljettajantutkintotodistuksen, jolla voit ajaa kuuden kuukauden ajan Manner-Suomessa. Se toimii ajokorttinasi, kun mukanasi on myös kuvallinen henkilötodistus. Pidä se mukana ajossa ennen kuin saat varsinaisen ajokorttisi.

Ajokortti postitetaan sinulle kotiin viikon kuluessa ajokokeen suorittamisesta. 

Opetussuunnitelmat

 

Ammattipätevyys

Kaikilta ammattimaisessa liikenteessä toimivilta kuorma-auton kuljettajilta vaaditaan kuorma-auton kuljettajan ammattipätevyys

Perustason ammattipätevyyttä ei tarvitse suorittaa erikseen, jos opiskelee ammattitutkintoa, jonka kautta saa ammattipätevyyden.

 
 

 

Sivu päivitetty 22.10.2020

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle