Etusivu: Ajokortti-info
Etusivu: Ajokortti-info
Valikko

Kuorma-auton ajokortin hankkiminen

Kuorma-auton ajamiseen tarvitset C-luokan ajokortin ja ajoneuvoyhdistelmän kuljettamiseen CE-luokan ajokortin.

C- tai CE-luokkien ikäraja on 21 vuotta. Sinulla on mahdollisuus saada C- tai CE-luokan ajo-oikeus 18-vuotiaana, jos sinulla on kuorma-auton kuljettajan perustason ammattipätevyys. (Ulkoinen linkki)

Pienempien kuorma-autojen ja ajoneuvoyhdistelmien kuljettamiseen oikeuttavien C1- ja C1E-luokkien ikäraja on 18 vuotta. 

C-luokkien ajokortit myönnetään pääsääntöisesti 5 vuodeksi kerrallaan.

Tarkista ajoneuvot, joita eri C-luokilla saa ajaa.

Voit saada ajokortin suorittamalla seuraavat kolme vaihetta:

1

Ajokorttilupa

Ajokortin saaminen edellyttää ajokorttilupaa . Lupa voidaan myöntää aikaisintaan vuotta ennen kuin ajokortin luokkaa vastaava ikävaatimus täyttyy. Lupa on voimassa kolme vuotta. Ajokorttilupa on kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytys. Se kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen ajan varaamista teoriakokeeseen.

2

Kuljettajaopetus

Kuljettajaopetuksen voit suorittaa autokoulussa, ammatillisessa koulutuksessa tai opetusluvalla. Muussa kuin ammatillisessa koulutuksessa ajo-opetuksen voi aloittaa 6 kuukautta ennen vaaditun ikävaatimuksen täyttymistä.

Ajoneuvoyhdistelmän eli C1E- tai CE-luokan ajo-opetusta sinulle voidaan antaa vasta silloin, kun sinulla on vetoauton ajo-oikeus.

3

Kuljettajantutkinto

Kuljettajantutkintoon pääset, kun opetus on suoritettu . Tutkintoon osallistumisen edellytyksenä on voimassa oleva ajokorttilupa. Kuljettajantutkinto sisältää C1- ja C-luokissa teoriakokeen ja ajokokeen liikenteessä. C1E- ja CE-luokissa tutkinto sisältää lisäksi käsittelykokeen, jonka suoritat ennen ajokoetta.

Ajokortti tulee suoraan kotiin

Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat kuljettajantutkintotodistuksen, jolla voit ajaa kuuden kuukauden ajan Manner-Suomessa. Se toimii ajokorttinasi, kun mukanasi on myös kuvallinen henkilötodistus. Pidä se mukana ajossa ennen kuin saat varsinaisen ajokorttisi.

Ajokortti postitetaan sinulle kotiin viikon kuluessa ajokokeen suorittamisesta. 

Ammattipätevyys

Kaikilta ammattimaisessa liikenteessä toimivilta kuorma-auton kuljettajilta vaaditaan kuorma-auton kuljettajan ammattipätevyys.

Asiakaspalveluapuri

Etkö löytänyt tarvitsemaasi tietoa? Asiakaspalveluapurimme auttaa.

Päivitetty