FI | SV | EN
Hae Sulje

Ajokorttiluokan korottaminen

Ajokorttiluokan korottaminen

Voit halutessasi hankkia uusia ajokorttiluokkia eli korottaa nykyistä ajokorttiasi.

Korottaminen edellyttää ajokorttiluvan hakemista, jonka voit tehdä Ajovarmassa tai tiettyjen edellytysten täyttyessä Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta.

Ajokortin korottaminen ryhmän 1 sisällä

Voit korottaa ajokorttiasi tutkinnolla ryhmän 1 (AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B, BE) sisällä hakemalla ajokorttiluvan Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta. Palvelun käyttö edellyttää, että sinulla on jo ainakin yksi ryhmän 1 ajokorttiluokka ja että korottamista varten ei tarvitse toimittaa liitteitä (lääkärinlausunto, opetustodistus, uudet valokuvat). Lue korotuspalvelun käytön edellytyksistä tarkemmmin siirymällä sähköiseen asiointipalveluun.

Voit asioida myös Ajovarman toimipisteessä halutessasi tai niissä tapauksissa, kun sinulle sopiva vaihtoehto ei ole sähköisessä asiointipalvelussa vielä mahdollinen.

Lue lisää moottoripyörän eli A-luokkien korotusvaihtoehdoista täältä.

 

Ryhmän 2 ajokortin korottaminen

Voit korottaa ryhmän 2 (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E, DE) ajokorttiasi tutkinnolla ryhmän 1 tai ryhmän 2 ajokorttiluokilla hakemalla ajokorttiluvan Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta. Palvelun käyttö edellyttää, että sinulla on jo ainakin yksi ryhmän 2 ajokorttiluokka ja että korottamista varten ei tarvitse toimittaa liitteitä (lääkärinlausunto, opetustodistus, tutkintotodistus, uudet valokuvat). Lue korotuspalvelun käytön edellytyksistä tarkemmin siirymällä sähköiseen asiointipalveluun.

Voit asioida myös Ajovarman toimipisteessä halutessasi tai niissä tapauksissa, kun sinulle sopiva vaihtoehto ei ole sähköisessä asiointipalvelussa vielä mahdollinen.

 

Asioi sähköisesti

Voit jättää ajokorttilupahakemuksesi sähköisesti, jos haluat korottaa korttiluokkaasi ryhmän 1 (AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B, BE) sisällä.

Myös ryhmän 2 (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE) ajo-oikeuden haltijat voivat tehdä sähköisen ajokorttilupahakemuksen, jos he haluavat korottaa korttiaan tutkinnolla ryhmän 1 ja/tai 2 ajokorttiluokilla.

Korota ajokorttiasi asiointipalvelussa

 

Ryhmän 1 ajokortin korottaminen ryhmään 2

Jos haluat korottaa ryhmän 1 ajokorttiluokkaasi ryhmän 2 ajo-oikeudella, korottaminen tulee tehdä Ajovarman toimipisteessä hakemalla ajokorttilupaa. Hakemuksen yhteydessä on toimitettava lääkärinlausunto ajokyvystä

  • ellei korotusta haeta voimassa olevan puolustusvoimien tutkintotodistuksen perusteella (lue lisää alta) tai
  • ellei hakija ole toimittanut ryhmän 2 lääkärintodistusta taksinkuljettajan ajolupaa tai liikenneopettajalupaa varten alle 5 vuotta sitten ja kyseinen lupa on edelleen voimassa haettaessa ajokorttilupaa ajo-oikeuden korottamista ryhmästä 1 ryhmään 2.

 

Puolustusvoimissa saadun ajoluvan vaihtaminen ajokortiksi

Varusmiespalveluksessa suoritettu kuorma-auton, linja-auton tai moottoripyörän ajolupa tulee vaihtaa siviilissä normaaliksi ajokortiksi palvelusajan jälkeen. Puolustusvoimien myöntämä A-luokan ajo-oikeus voidaan vaihtaa siviilissä vain A1- tai A2-luokan ajokorttiin.

Vaihto tulee tehdä ajokorttiluokan korotuksena Ajovarmassa. Sinun tulee hakea ajokorttilupaa ja toimittaa hakemuksen liitteeksi armeijasta saamasi tutkintotodistus.

Puolustusvoimista saatu tutkintotodistus on voimassa 3 vuotta. Jos todistuksen voimassaoloaika on umpeutunut, sinun tulee toimittaa ryhmän 1 ryhmään 2 korotusta varten lääkärinlausunto ja suorittaa kuljettajantutkinto saadaksesi puolustusvoimissa suorittamasi ajo-oikeudet voimaan.

 

 

Sivu päivitetty 10.05.2019

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle