FI | SV | EN
Hae Sulje

Ajo-oikeuden alentaminen ja rauettaminen

Ajo-oikeuden alentaminen ja rauettaminen

Ajo-oikeuden alentaminen tarkoittaa sitä, että ajokortilta poistetaan ajo-oikeusluokkia. Ajo-oikeus voidaan alentaa asiakkaan omasta pyynnöstä Ajovarman palvelupisteessä. Ajo-oikeuden alentamisen voi tehdä myös poliisi ajoterveyden valvonnan yhteydessä.

Ajo-oikeutesi voidaan alentaa Ajovarman palvelupisteessä esimerkiksi silloin, kun et tarvitse enää ryhmän 2 ajokorttiluokkia ja et siksi halua toimittaa iän perusteella vaadittavia lääkärinlausuntoja. Alentamisessa ajo-oikeudeltasi poistetaan kaikki ryhmän 2 ajokorttiluokat ja jäljelle jäävät vain ne ryhmän 1 ajokorttiluokat, jotka sinulla on ajo-oikeudellasi.

Alentamispyyntö kirjallisena Ajovarmaan

Ajo-oikeuden alentamispyyntö tulee tehdä kirjallisesti. Voit tulostaa ajo-oikeuden alentamisen ilmoituspohjan täältä.

Toimita ajo-oikeuden alentamisilmoitus Ajovarmaan ja täytä samalla ajokorttihakemus uuden ajokortin tilaamiseksi. Ilmoituksen ja ajokorttihakemuksen voi jättää myös asiamies.

Jos ajokorttisi voimassaolo on päättymässä ja haluat ajo-oikeuden uudistamisen yhteydessä samalla alentaa ajo-oikeutesi, sinun on täytettävä ajokorttilupahakemus. Alentamisilmoitus tulee tällöin toimittaa lupahakemuksen liitteenä. Lue uudistamisesta lisää täältä.

Kun ajo-oikeus on alennettu, voit saada sinulla olleet ryhmän 2 ajokorttiluokat takaisin vain jättämällä ajokorttilupahakemuksen ja toimittamalla lääkärinlausunnon.

Jos alentamisesta on kulunut yli vuosi, joudut lisäksi suorittamaan kuljettajantutkinnon uudestaan laajimmalla ryhmän 2 ajo-oikeusluokalla. Jos alentamisesta on ehtinyt kulua yli 5 vuotta, kuljettajantutkinto on suoritettava kaikilla haettavilla ajo-oikeusluokilla.

Poliisin alentama ajo-oikeus

Poliisi voi alentaa ajo-oikeutesi, jos et enää täytä voimassaolevaan ajokorttiisi liittyviä terveysvaatimuksia tai muita ajokorttiluvan edellytyksiä.

Asia voi tulla ilmi esimerkiksi silloin, kun asiakkaalla on määrätyn iän perusteella velvoite toimittaa lääkärinlausunto poliisille.

Voit myös itse pyytää ajo-oikeuden alentamista poliisilta lääkärinlausunnon toimittamisen yhteydessä, jos et tarvitse ryhmän 2 ajo-oikeuksluokkia. Jos aiot alentaa ajo-oikeuttasi tässä yhteydessä, sen voi tehdä myös ennen lääkärissäkäyntiä.

Kun poliisi on tehnyt ajo-oikeuden alentamisen, voit tilata uuden ajokortin joko Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta tai jättämällä ajokorttihakemuksen Ajovarman palvelupisteeseen. Kortin valmistuttua se postitetaan kotiosoitteeseesi. 

Ajokorttihakemus Ajovarmassa

Ajo-oikeustietojen muutosten jälkeen voit tilata uuden ajokortin päivitetyillä tiedoilla Ajovarman palvelupisteessä.

 

Ajo-oikeuden rauettaminen

Voit luopua vapaaehtoisesti ajo-oikeudestasi kokonaan rauettamalla sen. Rauettamisilmoitus tulee tehdä Ajovarmassa kirjallisesti. Samalla luovutat ajokorttisi pois. Rauettamista ei voi myöhemmin perua.

Voit saada ajo-oikeuden takaisin vain jättämällä ajokorttilupahakemuksen ja toimittamalla lääkärinlausunnon. Jos ryhmän 1 ajo-oikeuden rauettamisesta on kulunut yli 2 vuotta tai ryhmän 2 ajo-oikeuden rauettamisesta yli vuosi, sinun tulee lisäksi suorittaa kuljettajantutkinto uudelleen kaikilla haettavilla luokilla. 

Ajokorttiluokat

Ryhmän 1 ajokorttiluokat:

AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B ja BE.

Ryhmän 2 ajokorttiluokat:

C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ja DE.

 

Muualla verkossa

Traficomin palveluntuottaja Ajovarma Oy

Poliisi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sivu päivitetty 19.11.2019

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle