FI | SV | EN
Hae Sulje

Uuden kuljettajan riskiosaaminen

Uuden kuljettajan riskiosaaminen

Uuden kuljettajan todennäköisyys joutua onnettomuuteen on suurin ensimmäisen kuuden kuukauden aikana ajokortin saamisesta. Tämä johtuu osaltaan ajokokemuksen ja oman toiminnan hallinnan puutteesta.

Mitä enemmän ehdit harjoitella ajamista valvotusti ennen ajo-oikeuden saamista, sitä valmiimpi olet liikenteeseen itsenäisenä kuljettajana ajo-oikeuden saatuasi.

Runsas ajokokemus harjoitteluaikana eri tyyppisistä liikenneympäristöistä ja -tilanteista luo kaikupohjaa tuleviin tilanteisiin liikenteessä ja auttaa sinua ymmärtämään, miten liikenne on vuorovaikutusta, jossa jokaisella on vastuu liikenteen sujuvuudesta ja turvallisuudesta.

Tämän lisäksi monet ajoneuvon hallintaan liittyvät perustoiminnot automatisoituvat ja sinulta vapautuu aivokapasiteettia (älyllinen suorituskyky) muuhun toimintaan kuten havainnointiin. Riittävä havainnointi ja kokemus aiemmista tilanteista mahdollistaa sinulle liikennetilanteiden ennakoinnin ja hallinnan itsenäisenä kuljettajana.

 

Esimerkiksi vastavalossa ruuhkassa ajaminen on mahdollinen riskitekijä.

 

Mitä uuden kuljettajan riskiosaaminen tarkoittaa?

Se on kykyä tunnistaa tie- ja liikenneolosuhteista sekä omasta toiminnasta mahdolliset vaaraa aiheuttavat tekijät.

Tunnistaminen pitää sisällään havaitsemisen ja havaitun olosuhteen tai tekijän vaikutuksen ymmärtämisen.
Kaikki vaaraa aiheuttavat tekijät/olosuhteet eivät kehity onnettomuuksiksi. Sinun tulee aina arvioida se, miten suuri riski/todennäköisyys on sille, että tämä vaara toteutuu.

Tilanteessa on monia samanaikaisesti vaikuttavia tekijöitä ja siksi kokonaistilanteen hahmottaminen on tärkeää. Sinun pitää osata arvioida mikä on ensisijainen riskitekijä tilanteessa ja valittava sellainen toimintatapa, joka lisää ns. turvamarginaalia ts. pienentää onnettomuusriskiä. Tämä on riskin hallintaa.

 

Mitkä ovat riskitekijöitä liikenteessä?

Nämä voidaan karkeasti jakaa sisäisiin riskitekijöihin ja ulkoisiin riskitekijöihin.

Jotkut ajamisen riskitekijöistä johtuvat siitä:

 • kuka olet
 • mitä ajattelet
 • miten suhtaudut ympäröivään maailmaan.

Ajaminen on itseohjautuvaa toimintaa. Sinä itse voit päättää paljolti omasta riskitasosta, sillä mitä teet ja mitä et tee.

Mikä sinulla on ajamisen motiivi? Onko se päästä liikkumaan paikasta A paikkaan B? Onko ajaminen sinulle keino ”päästää höyryjä” eli hyppäätkö autoon ja lähdet vaan ajelemaan kun olet esim. tunnemyllerryksessä? Silloin myös todennäköisesti ajat ylinopeutta tai ajat arvaamattomasti tai aggressiivisesti. Antaako ajaminen sinulle nautintoa tai jännitystä? On tärkeää tiedostaa ja ymmärtää oman ajamisen motiivit, jotta voisit kontrolloida niitä ja vähentää itseesi ja muihin tiellä liikkuviin kohdistuvaa riskiä.

Sisäiset riskitekijät

Sisäisen riskitekijät ovat niitä, jotka koskevat oman toiminnan hallintaa. Oman toiminnan hallinta on keskeinen taito turvalliseksi kuljettajaksi kehittymisessä. Oman toiminnan hallinta tarkoittaa oman mielentilan hallintaa. Pystytkö toimimaan rauhallisesti ja järjestelmällisesti esimerkiksi vaativassa liikennetilanteessa vai menetkö paniikkiin? Lähdetkö ajamaan autoa väsyneenä tai alkoholia nauttineena? Jos kaveriporukka yllyttää sinua näyttämään kuinka kovaa autosi kulkee moottoritiellä tai kuinka taitava olet ajoneuvosi hallinnassa mutkaisella tiellä kovassa nopeudessa, suostutko?

Alkoholi

Tiedätkö miten alkoholi, lääkkeet tai muut huumaavat aineet vaikuttavat ajokykyysi ja ajamiseesi? Alkoholi heikentää keskittymiskykyäsi ja kykyäsi havainnoida ja reagoida vaaratilanteisiin. Se myös hidastaa refleksejäsi. Alkoholin vaikutuksen alaisena ajat helpommin ylinopeutta, et noudata liikennemerkkejä ja liikenteenohjausta. Myös ajoneuvon hallinta heikkenee, kuten ajoneuvon pysyminen kaistalla erityisesti pimeällä ja mutkaisella tiellä.

 

Huumaavat aineet

Huumaavat aineet, eivät pelkästään laittomat huumeet, vaan myös lääkkeet – niin vapaasti hankittavat kuin myös reseptilääkkeetkin vaikuttavat kykyysi ajaa turvallisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi

 • kipulääkkeet
 • verenpainelääkkeet, allergialääkkeet, tulehduslääkkeet
 • uni- ja rauhoittavat lääkkeet
 • jotkut flunssalääkkeet kuten yskänlääke.

Tarkista aina pakkauksesta ja käyttöohjeista mahdolliset varoitukset. Muista, että lääkkeiden vaikutukset muuttuvat, jos otat useita eri lääkkeitä samanaikaisesti. Samoin alkoholin nauttiminen lääkkeiden käytön yhteydessä on erittäin vaarallista. Monien lääkkeiden vaikutusaika on pitkä ja se vaihtelee eri ihmisillä. Jotkut lääkkeet vaikuttavat vasta viiveellä. Varmista apteekista tai lääkäriltäsi miten kyseiset lääkkeet vaikuttavat ajokykyysi tai onko olemassa jokin muu vaihtoehto, joka ei vaikuttaisi ajokykyysi, mikäli tarvitset autoa päivittäin.

Huumaavat aineet vaikuttavat aina ajokykyysi. Laittomien huumeiden kohdalla et voi tietää, millainen vaikutus niillä on ajokykyysi. Suomessa on käytännössä nollatoleranssi huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisessa.

 

Väsymys ja miten vähennät siitä johtuvaa riskiä

Väsymystila voi vakavasti heikentää arviointiasi ajaessasi. Uupumus on erityisen vaarallinen, koska se vähentää kyvykkyyttäsi arvioida omaa väsymyksen tasoa.

Väsymyksen oireita:

 • keskittymiskyvyn puute
 • uneliaisuus
 • haukottelu
 • hitaat reaktiot
 • arat tai väsyneet silmät
 • ikävystyneisyys
 • ärtyneisyyden tai levottomuuden tunne
 • harvempien ja laajempien ohjauskorjausten tekeminen
 • tienviittojen tahaton ohittaminen
 • vaikeuksia pysyä kaistalla
 • nukahtaminen muutamaksi sekunniksi ja yhtäkkiä herääminen – tietämättäsi.

Väsymyksen syynä voi olla univaje, eli et nuku riittävän pitkiä yöunia. Myös pitkät työpäivät, pitkät ajomatkat ja juhliminen yhdistettynä alkoholin käyttöön aiheuttavat väsymystä. Ainoa tehokas tapa välttää väsymystilan aiheuttamaa riskiä, on saada riittävästi unta. Raitis ilma, kahvi tai äänekäs musiikki eivät auta.

Näin vähennät väsymyksestä johtuvaa riskiä:

 • nuku riittävästi, jotta univajetta ei synny
 • nuku hyvin ennen pitkää ajomatkaa
 • vältä ajamista kellonaikoina, jolloin sinua muutenkin väsyttää
 • älä aja silloin, kun olisit normaalisti jo nukkumassa
 • vältä pitkiä ajomatkoja työpäivän jälkeen
 • pidä riittävästi taukoja ajomatkalla
 • jaa ajotehtävä toisen henkilön kanssa, jos mahdollista
 • kun tunnet itsesi väsyneeksi, olosi epämukavaksi tai keskittymiskykysi heikkenee, aja sivuun, pysähdy, lepää ja ota lyhyet nokoset
 • tarkista, voiko joku lääke vaikuttaa ajamiseesi
 • vältä alkoholia ennen tulevaa ajomatkaa
 • tarkkaile varhaisia väsymisen merkkejä itsessäsi.
 

Häiriötekijät ja huomion jakaminen

Häiriötekijät vievät huomion ajamisesta ja lisäävät onnettomuusriskiä. Etenkin ajoneuvon sisällä olevat häiriötekijät muodostavat merkittävän riskin. Häiriötekijöitä voivat olla tupakointiin, syömiseen tai juomiseen liittyvät toiminnot, erilaiset säätötoimenpiteet kuten lämmityksen ja ilmastoinnin tai muun laitteen säätäminen, puhelimen tai muun laitteen käyttö ajaessa, liikkuva esine auton sisällä tai matkustajat. Myös ajoneuvossa olevat ajoa helpottavat järjestelmät voivat signaaleillaan viedä huomiosi. Oletko joskus huomannut, että olet täpärästi välttänyt vahingon, kun huomioisi on vienyt joku laite tai henkilö autossa?

Huomion jakaminen on erityisen vaikeaa, kun olet keskellä monimutkaista liikennetilannetta kuten vaativassa risteystilanteessa.

Etenkin nuorten kohdalla muiden matkustajien vaikutus on merkittävä. Ei pelkästään siksi, että huomio menee siihen mitä matkustajat sanovat tai tekevät, mutta myös siihen, että kaverisi voivat yllyttää sinua ajamaan kovempaa vauhtia kuin haluaisit, tai tekemään riskiohituksia tai muuta yhtä vaarallista.
Muista, että kuljettajana olet vastuussa et ainoastaan ajoneuvosta ja itsestäsi, vaan myös muista liikenteessä kuten matkustajistasi sekä muiden liikenteessä olevien turvallisuudesta. Keskity siis ajamiseen täysillä. Sano kavereillesi, että sinä päätät kuljettajana millä nopeudella ja miten ajetaan, sekä kuinka kovalla musiikki on autossa.

 

Minä kuljettajana?

Juuri käsitys itsestäsi ja omasta osaamisesta kuljettajana on merkittävä sisäinen riskitekijä nuorella kuljettajalla. Itseluottamus on hyvä asia, mutta liiallinen itsevarmuus voi saada sinut uskomaan, että olet parempi kuljettaja kuin todellisuudessa olet. Liiallinen itsevarmuus saa sinut aliarvioimaan onnettomuusriskiä ja onnettomuuden seurauksia kuten loukkaantumisen tai kuoleman mahdollisuutta.

Sinulla tulee olla realistinen käsitys itsestäsi ja omasta osaamisesta, jotta pystyt osaltasi hallitsemaan riskejä liikenteessä. Hyvän itsetuntemuksen avulla ymmärrät oman osaamisesi rajoitukset ja pystyt valitsemaan oikean toimintatavan kuhunkin tilanteeseen liikenteessä.

 

 

Ulkoiset riskitekijät

Ulkoisia riskitekijöitä ovat tekijät, joihin sinulla on rajoitettu kontrollimahdollisuus. Näitä ovat liikenneympäristö, tieolosuhteet, sääolosuhteet ja muut osalliset liikenteessä. Ulkoiset riskitekijät eivät sinällään aiheuta onnettomuutta vaan mahdollinen onnettomuus johtuu usein siitä, että kuljettaja ei sopeuta ajamistaan näissä riskiolosuhteissa. Olet ehkä huomannut, miten jotkut kuljettajat eivät muuta ajonopeuttaan kovassa sateessa, liukkaalla kelillä tai mutkaisella tieosuudella.

Ulkoisia riskitekijöitä:

 • sääolosuhteet; sade, sumu, jää, lumisade, liukkaus
 • tieolosuhteet; jyrkkä mutka, mutkainen ja kapea tie, kulunut päällyste tai muuta vauriot tienpinnassa
 • kellonaika: hämärä, pimeä, yöaika – hirvieläimet
 • muut osalliset liikenteessä kuten äkillisesti tai yllätyksellisesti toimivat henkilöt; lapset, vanhukset, nopeasti jarruttava auto edelläsi
 • mopot, mopoautot, moottoripyörät, raskas liikenne
 • ajoneuvon nopeus, näkymättömyys, yllätyksellinen käyttäytyminen, ison ajoneuvon vaatima tila.

Opettele mukauttamaan havainnointiasi liikenneympäristön mukaan. Mieti, millaista havainnointia sinulta vaatii esim. kaupunkiympäristössä versus maaseutuympäristössä tai moottoritiellä ajaminen. Ole varovainen uusissa tai erilaisissa tilanteissa, kuten tietöiden tai onnettomuuspaikkojen läheisyydessä.

Raskaat ajoneuvot

Eri ajoneuvot liikenteessä vaativat sinulta erilaista riskien ymmärtämistä. Raskaan ajoneuvon kuljettaja tekee havainnointia pääosin peilien kautta ja siksi he eivät välttämättä havaitse ajoneuvoja, jotka ajavat lähellä. Vältä siis ajamasta heidän ns. sokeissa kulmissaan. Älä myöskään aja takana liian lähellä tällaista ajoneuvoa, koska ne peittävät sinun näkyvyytesi. Samoin olet itse näkymättömissä muulta liikenteeltä. Muista raskaan ajoneuvon pituus, jos suunnittelet ohittamista. Jarrutusmatkat ja pysähtymismatka ovat paljon pidemmät kuin henkilöautoilla. Anna niille runsaasti tilaa käännöksissä.

 

Moottoripyörät ja mopot

Moottoripyöriä on vaikea havaita muun liikenteen seasta. Ne kiihdyttävät nopeammin ja mahtuvat pieniin koloihin liikenteessä. Jotkut motoristit käyttävät tätä hyväkseen ja pyrkivät jakamaan kaistan muiden ajoneuvojen kanssa ja pujottelevat kaistalta toiselle. Tämä tekee niistä arvaamattomia sinun kannaltasi.
Ole tarkkana liikenteessä, että huomaat mahdollisen mopoauton edelläsi. Sen hiljaisempi ajonopeus vaatii sinua reagoimaan omalla nopeudellasi. Anna mopoille tilaa tien reunassa ja kunnioita mopon kuljettajan oikeuksia liikenteessä.

 

Tunnista varoitussignaalit ja ennakoi

Opettele tunnistamaan erilaisia varoitusignaaleja, jotka kertovat sinulle mahdollisesta vaarasta esim. hirvivaroitus-liikennemerkki, mutkan varoitusmerkit, jarruvalot edellä ajavassa ajoneuvossa, edellä kulkevan ajoneuvon epävarma ajotapa, oman väsymistilan merkit, takaa tulevan ajoneuvon kova ajonopeus jne.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa pystyt tunnistamaan näitä, sitä enemmän sinulla on toiminta-aikaa tilanteessa. Oikealla tilannenopeudella annat itsellesi aikaa havainnointiin, ennakointiin ja riskien tunnistamiseen.

 

Ajonopeuden vaikutus

Tiesitkö, että mitä nopeammin ajat, sitä kapeampi näkökentästäsi tulee? Paikallaan olevassa autossa kuljettajan näkökenttä on n. 180 astetta. Kun ajonopeus kasvaa 100 km/h on näkökenttä kaventunut jo 50 asteeseen eli alle kolmasosaan alkuperäisestä. Mitä kovempaa vauhtia ajat, sitä enemmän näkösi keskittyy kapealle alueelle eteesi. Siksi on tärkeää ajaa riittävän hitaasti ja havainnoida aktiivisesti kaikkiin suuntiin.

Ajonopeus vaikuttaa myös mahdollisen onnettomuuden syntyyn ja sen seurauksiin. Mitä suurempi on nopeus, sitä vakavammat ovat seuraukset niin itselle kuin muille osallisille onnettomuudessa. Muista oikea ajonopeus myös mutkaisella tiellä. Huomioi mutkan varoitusmerkit ja hiljennä ajonopeutesi ennen mutkaa vähintään suositellulle nopeudelle.

Mitä suurempi ajonopeus sinulla on, sitä pidempi on pysähtymiseen tarvittava matka. Tämä on tärkeää muistaa, kun ajat autojonossa ja jonon vauhti kiihtyy. Pidentämällä etäisyyttä edellä ajavaan lisäät mahdollisuuksiasi välttää peräänajo, jos jonon vauhti yhtä äkkiä hidastuu voimakkaasti tai jono pysähtyy kokonaan.

 

 

 

 

Muista oikea tilannenopeus, laaja havainnointi ja riittävä etäisyys

Muista, että taidot karttuvat vähitellen ajettujen kilometrien kautta. Keinot, joilla voit alentaa yleisesti onnettomuusriskiä uutena kuljettajana ovat yksinkertaisia, kuten riittävän alhainen tilannenopeus, riittävän pitkälle ja laajalle ulottuvat havainnot ja riittävän etäisyyden pitäminen muuhun liikenteeseen – niin edessä, takana kuin sivuillakin.

 

 

 

 

Sivu päivitetty 04.04.2018

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle