Förstasidan: Ajokortti-info
Förstasidan: Ajokortti-info
Meny

Uppgradering av körkortskategori

Om du vill kan du skaffa dig fler körkortskategorier, alltså uppgradera ditt körkort. För att uppgradera ditt körkort behöver du ett körkortstillstånd, som du kan söka i Traficoms e-tjänst eller på Traficoms serviceproducent Ajovarmas serviceställe.

Uppgradering av körkortet i tjänsten Uppgradera ditt körkort

Du kan ansöka om körkortstillstånd i tjänsten Uppgradera ditt körkort om du uppfyller förutsättningarna för att använda tjänsten. Till de allmänna förutsättningarna för att använda tjänsten hör bland annat att det finns en porträttbild och en aktuell underskrift i elektronisk form.

Läs om alla förutsättningar för att använda tjänsten i tjänsten Uppgradera ditt körkort (Extern länk).

Uppgradera körkortet hos Ajovarma

Du kan alltid uppgradera ditt körkort på Traficoms serviceproducent Ajovarmas serviceställen (Extern länk), om de lagstadgade villkoren för uppgradering av körkortet uppfylls.

Du kan också besöka Ajovarma om du inte kan använda den elektroniska tjänsten på grund av tjänstens användningsvillkor, tekniska fel eller någon annan orsak.

SÅ LÄGGER DU TILL KÖRRÄTT SOM DU FÅTT UNDER BEVÄRINGSTJÄNSTGÖRING PÅ DITT KÖRKORT

Körrätt för lastbil, buss eller motorcykel som avlagts under beväringstjänstgöringen ska läggas till på körkortet efter tjänstgöringstiden, om du vill använda körrätten i det civila. 

Om du vill lägga till en körrätt som du fått inom försvarsmakten till ditt körkort kan du endast göra det på något av Traficoms serviceproducent Ajovarmas serviceställen. Bifoga ditt examensbetyg från försvarsmakten till din ansökan om körkortstillstånd. Du ska fylla i ansökan på ett serviceställe.

Examensbetyget är i kraft i tre år.

Du behöver inte lämna in något läkarintyg för ansökan om du lämnar in ansökan under examensbetygets giltighetstid. Om betygets giltighetstid hinner gå ut ska du lämna in ett läkarintyg över din körförmåga och avlägga förarexamen.

Körrätt i kategori A som beviljats av försvarsmakten kan endast bytas mot ett körkort i kategori A1 eller A2.

Kundserviceassistent

Hittade du inte den information som du behöver? Vår kundserviceassistent hjälper dig.

Uppdaterad