Etusivu: Ajokortti-info
Etusivu: Ajokortti-info
Valikko

Alkolukkoajokortti (alkolukolla valvottu ajo-oikeus) voidaan myöntää henkilölle, joka on epäiltynä rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta alkoholin takia. Ajokorttiin voidaan myös ennalta ehkäisevänä toimena liittää ehto alkolukon käytöstä (alkolukon terveysperusteinen käyttö), jos henkilölle ei voida alkoholin jatkuvan väärinkäytön takia myöntää tavallista ajokorttia.

Alkolukolla valvotussa ajo-oikeudessa kansallinen erityisehto 111 ajokortissa kertoo alkolukon käyttövaatimuksesta. Alkolukon terveysperusteiseen käyttöön kansallinen erityisehto on 113. Molempien erityisehtojen rinnalla käytetään EU:ssa yhdenmukaistettua alkolukkokoodia 69.

Alkolukolla valvottu ajo-oikeus

Jos olet epäiltynä rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta (alkoholin perusteella), voit pyytää alkolukolla valvottua ajo-oikeutta. Valvottua ajo-oikeutta et voi saada, jos olet jo muusta syystä ajokiellossa tai vakinainen asuinpaikkasi ei ole Suomessa.

Pyyntö alkolukolla valvotun ajo-oikeuden saamiseksi tulee esittää poliisille. (Ulkoinen linkki)

Hakiessasi alkolukolla valvottua ajo-oikeutta sinun tulee toimittaa poliisille todistus lääkäriltä tai muulta terveydenhuollon ammattihenkilöltä käynnistä, jossa on keskusteltu päihteiden käytöstä, niiden terveysvaikutuksista ja hoitomahdollisuuksista.

Alkolukolla valvotun ajo-oikeuden aikana saat kuljettaa vain sellaista ajoneuvoa, jossa on alkolukko. Alkolukko voidaan asentaa henkilöautoon, linja-autoon, pakettiautoon, kuorma-autoon ja traktoriin. Alkolukko voidaan asentaa myös useisiin eri ajoneuvoihin.

Alkolukon voi myös vuokrata tai ostaa käytettynä, kunhan malli on hyväksytty valvotussa ajo-oikeudessa käytettäväksi ja se on kalibroitu ja asennettu asianmukaisesti. Ajoneuvo on muutoskatsastettava alkolukon asentamisen ja poistamisen jälkeen.

Valvottavan on huolehdittava määräajoin tapahtuvasta alkolukon huoltamisesta (kalibroinnista).

Poliisilla asioimisen jälkeen tarvitset uuden ajokortin, jonka voit tilata Traficomin sähköisestä asiointipalvelussa (Ulkoinen linkki) (jos viranomaisrekisterissä on valmiina valokuvasi ja nimikirjoituksesi) tai Traficomin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteessä (Ulkoinen linkki).

Valvotun ajo-oikeuden koeajan päätyttyä alkolukkoajokortti palautetaan poliisille. Poliisi luovuttaa aikaisemman kortin takaisin. Tietyissä tapauksissa on tilattava uusi ajokortti Ajovarman palvelupisteestä tai Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta.

Voit myös jättää alkolukon vapaaehtoisesti autoosi normaalin ajokortin palauttamisen jälkeen. Tällöin alkolukkoon voidaan vaihtaa vapaaehtoiskäytön asetukset.

Alkolukon terveysperusteinen käyttö

Ajo-oikeuden terveysvaatimusten mukaan alkoholin jatkuva väärinkäyttö on pääsääntöisesti esteenä ajokorttiluvan myöntämiselle ja perusteena ajokortin peruuttamiselle. Jos ajokorttiisi liitetään ehto, jonka mukaan saat kuljettaa ainoastaan alkolukolla varustettua ajoneuvoa, voidaan ajokorttilupa kuitenkin myöntää tai ajo-oikeus säilyttää. Lääkäri voi ehdottaa alkolukkoehdon lisäämistä ajokorttiisi.

Myös terveysperusteisessa käytössä alkolukko on käytettävä kalibroinnissa määräajoin.

Alkolukko

Alkolukko on laite, joka estää ajoneuvon käynnistämisen, jos kuljettajan uloshengitysilman alkoholipitoisuus ylittää sallitun rajan. Alkolukkoihin on asetettu rajaksi 0,1 milligrammaa/litra (vastaa noin 0,2 promillen pitoisuutta verestä mitattuna).

Valvottuun ajo-oikeuteen hyväksytyt alkolukot:

ACS Alcolock LR
Autowatch TAB 720
Dignita AL-100
Dräger IL 7000
Lion Laboratories Ltd Lion DS-20
Lion Laboratories Ltd Lion DS-25
Smart Start SSI 20/20
Smart Start SSI2030
Smart Start SSI 2035

Asiakaspalveluapuri

Etkö löytänyt tarvitsemaasi tietoa? Asiakaspalveluapurimme auttaa.

Päivitetty