FI | SV | EN
Sök Stänga

Att skaffa traktorkörkort

Att skaffa traktorkörkort

För att köra traktor behöver du körkort i kategori T. Körkortet ger dig även rätt att köra snöskoter.

T-körkort för traktor kan du tidigast få när du är 15 år efter att du klarat av följande två steg:

1. Körkortstillstånd

För att skaffa traktorkörkort måste du ansöka om körkortstillstånd hos Traficoms serviceproducent Ajovarma. Du kan ansöka om tillståndet tidigast när du är 14 år. Tillståndet är i kraft i tre år. Ett körkortstillstånd är en förutsättning för att få delta i förarexamen. Det lönar sig att skaffa tillståndet i god tid före du bokar tid till teoriprovet.

Körkortstillstånd och teoriprov vid Ajovarmas serviceställe

Ajovarma är Traficoms serviceproducent och vid Ajovarmas serviceställen kan du sköta alla ansöknings- och tillståndsärenden för att skaffa körkort. Där avläggs även teoriprovet.

Boka tid till ditt närmaste serviceställe.

Du sparar tid genom att boka tid till körkorts- och tillståndstjänsterna på förhand. Ajovarmas riksomfattande kundtjänst ger dig råd och betjänar dig på numret 075 323 9999 i ärenden som för tidsbokning mån-fre kl. 8-18 eller rådgivining vardagar må–fr kl. 8–15.45 (samtalspris: lna/msa) eller per e-post på adressen forfragningar(at)ajovarma.fi.

 

 2. Förarexamen

Det krävs ingen förarutbildning för att avlägga traktorkörkort. Däremot säljer till exempel Ajovarmas serviceställen övningshäften för teoriprovet i kategori T.

Om du inte har något körkort sedan tidigare, måste du gå den fyra timmar långa utbildningen för det första körkortet.

Teoriprov

För att få körkort i kategori T krävs godkänt resultat i teoriprovet för förarexamen. Du ska ha fyllt 15 år innan du avlägger provet.

När du anmäler dig till teoriprovet ska du styrka din identitet till exempel med pass eller ett bildförsett identitetskort. Du ska även ha med dig den undertecknade blanketten Vårdnadshavarens samtycke till körkort i kategori T, om du är under 18 år samt ett intyg över genomförd utbildning för det första körkortet (4 timmar), om det är fråga om ditt första körkort.

Tjänsten Första körkortet

Du kan ansöka om körkortstillstånd för ditt första körkort elektroniskt via Traficoms tjänst Första körkortet. Du kan använda tjänsten om du inte har ett tidigare körkort i Finland eller utomlands. Läs mer om övriga villkor för att använda tjänsten Första körkortet. Om du inte kan använda tjänsten, kan du ansöka om körkortstillstånd för det första körkortet hos Ajovarma.

 

Tjänsten Uppgradera ditt körkort

Under vissa förutsättningar kan du höja kategorin av ett giltigt körkort via Traficoms e-tjänst Uppgradera ditt körkort.

För att använda tjänsten krävs bland annat att du har åtminstone en körkortskategori och att du uttryckligen ansöker om att höja körkortskategorin via förarexamen.

Läs mer om övriga villkor för att använda tjänsten Uppgradera ditt körkort. Om du inte kan använda tjänsten, kan du höja din körkortskategori hos Ajovarma.

 

 

Körkortet skickas direkt hem

Efter godkänt teoriprov får du ett intyg över förarexamen. Intyget fungerar som ditt körkort om du också har med dig ett bildförsett identitetsbevis. Intyget gäller i sex månader och endast på det finländska fastlandet. Ha det med dig när du kör till dess du har fått ditt ordinarie körkort.

Ditt ordinarie körkort skickas hem till dig per post inom en vecka efter godkänt teoriprov.

Körrätt med T-kort

 • Med körkort för kategori T får du köra traktorer och traktorfyrhjulingar vars högsta hastighet är 60 km/h.
  • Fordon i kategori T1a och T1b, T2a och T2b samt T3a

 • Ett undantag är fordon i kategori T3b för vilka det från och med den 1 juli 2018 krävs körrätt i kategori AM/121 för att köra.
 • Traktorer vars högsta konstruktiva hastighet överstiger 60 km/h kräver körkort för personbil eller lastbil beroende på fordonets massa.
  • Om totalmassan är högst 3500 kg: B-körkort för personbil.
  • Om totalmassan är högst 7500 kg: C1-körkort för lastbil.
  • Om totalmassan är över 7500 kg: C-körkort för lastbil.
 • Vid sådana körningar som avses i lagen om yrkeskompetens krävs det att traktorföraren har yrkeskompetens för lastbilsförare.
 

E-tjänster

Blanketten Vårdnadshavarens samtycke (behövs när en minderårig ska avlägga teoriprovet)

 

Det gamla LT-körkortet

Rättigheten att köra traktor med ett gammalt LT-körkort förblir oförändrad även efter körkortsreformen den 1 juli 2018. Gamla LT-körkort ger således i fortsättningen rätt till att köra de fordon man får köra med körkort för kategorierna T och AM/121.

 
 

 

Sidan uppdaterad 27.06.2019

Ge feedback

Sänd respons här.

Respons*
Sidan URL