FI | SV | EN
Hae Sulje

Ulkomaalaisena Suomen liikenteeseen

Ulkomaalaisena Suomen liikenteessä

Suomessa ajamisessa on monia erityispiirteitä, jotka on hyvä tuntea ennen kuin lähtee liikenteeseen. 

Ajoneuvon käyttöön liittyvät vastuut

Tarkista ensimmäiseksi, oikeuttaako ulkomainen ajokorttisi ajamaan Suomessa. Ennen liikenteeseen lähtöä sinun on hyvä tutustua muun muassa Suomen liikennesääntöihin ja liikennemerkkeihin, paikalliseen ajokulttuuriin, sääoloihin ja vakuutuskäytäntöihin.

Suomen liikennesäännöissä on omia, paikallisia piirteitä. Suomessa ei esimerkiksi saa kääntyä punaisen valon palaessa oikealle, kuten vaikkapa joissakin Yhdysvaltojen osavaltioissa. Pysäköinti on sallittua ainoastaan sille osoitetuilla paikoilla tai alueilla. Et voi pysäköidä mihin tahansa kadun varteen edes taajamassa, vaan esimerkiksi suojatien eteen on jätettävä viisi metriä tilaa. Katso laki pysähtymisestä ja pysäköinnistä

Katsastus, verotus ja renkaat

Ajoneuvon omistaminen velvoittaa Suomessa maksamaan ajoneuvoveroa ja auton tulee olla katsastettu. Ajoneuvo pitää olla myös rekisteröity ja rekisteriotetta tulee pitää aina autossa mukana.

Jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11.-31.3. aikana on käytettävä talvirenkaita. Nastarenkaita saa käyttää 1.11.-31.3. ja muulloinkin sään tai kelin niin vaatiessa. Renkaita ei kannata vaihtaa, ennen kuin yöpakkaset ovat ohi. Kitkarenkaita saa käyttää vaikka ympäri vuoden. Laki säätelee myös renkaiden kulutuspintaa. Kulutuspinnan tulee olla talvirenkaissa syvyydeltään vähintään 3,0 mm ja kesärenkaissa vähintään 1,6 mm.

 

Ajamisen haasteet ympäri vuoden

Suomesta erityisen tekee vuodenkierto ja siihen liittyvät muuttuvat olosuhteet. Keväällä aurinko voi paistaa häikäisevän kirkkaasti ja matalalta suoraan kuljettajan silmiin. Katso ohjeet häikäisyyn varautumisesta. Myös liukkautta pitää varoa, sillä yöpakkaset voivat jäädyttää tienpinnat vielä myöhäänkin keväällä. Eläinkunta on liikkeellä erityisesti kevätaikaan ja syksyisin. Keväällä hirvien vasat irtaantuvat emostaan ja saattavat liikkua tottumattomasti teiden läheisyydessä.

Kesällä on valoisaa melkein läpi yön. Valosta huolimatta ajoneuvon valot tulee pitää päällä kaikkina vuorokauden aikoina. Kesäisin liikkeelle singahtavat kaikki kaksipyöräiset, niin koululaiset mopoineen, moottoripyörät kuin suuri joukko polkupyöräilijöitäkin. Liikenteessä on aina tienkäyttäjäryhmiä jotka eivät osaa kaikkia liikennesääntöjä, heitä kannattaa varoa joka tilanteessa. Liikkeellä voi olla myös rullalautailijoita ja erilaisia kevyitä sähköajoneuvoja, kuten sähköistettyjä potkulautoja. Maanteillä liikkuu myös matkailuautoja ja matkailuperävaunuja, ja kaupungeissa ja maanteillä kesäliikenteeseen tuovat oman haasteensa liikkumista rajoittavat rakennus- ja tietyöt.

Syksyllä lisääntyvä pimeys vaatii totuttelua valoisan kauden jälkeen. Jalankulkijoiden ja muiden liikenteessä liikkuvien havaitseminen on pimeällä haastavaa, vaikka heijastimien käyttö on perusasia suurelle osalle suomalaisista. Syksyn haasteita ovat myös tienpinnalle liukkautta tuovat puista varisseet, sateen kastelemat lehdet sekä metsästyskauden alkamisen myötä liikkeellä olevat hirvet. Hirvikolarit ovat yksi yleisimpiä liikenneonnettomuuksia Suomessa. Pohjoisessa pitää varoa tiellä liikkuvia porolaumoja.

Talvipakkasilla auto pitää lämmittää ja puhdistaa lumesta ennen liikkeelle lähtöä. Jäisten ikkunoiden puhdistamiseen käytetään jääraappaa (skrabaa). Lumi- ja räntäkeleillä näkyvyys on huono, tienpinta liukas ja etenkin runsaan lumentulon sattuessa ajoneuvo voi jäädä jumiin kinoksiin. Siksi auton takakontissa kannattaa aina pitää lapiota mukana. 

Talven ja pimeän ajan takia nopeusrajoituksia alennetaan Suomessa aina talven kynnyksellä. Näin matkanteko hidastuu, joten siihen on varattava riittävästi aikaa. Pohjoisessa Suomessa (joskus etelässäkin) teiden yli saattaa kulkea moottorikelkkareittejä. Moottorikelkat voivat liikkua nopeasti, joten tällaisilla alueilla ajettaessa pitää noudattaa varovaisuutta.

Jos tunnet tarvitsevasi lisäopetusta, voit hankkia itseopiskelun tueksi ammattimaista opetusta autokoulusta. Autokoulut ja eri järjestöt järjestävät muun muassa pimeällä ja liukkaalla ajamisen kursseja. Kannattaa myös kysyä sinulle räätälöityjä tunteja asioihin, jotka koet vaikeiksi tai jotka jännittävät.

Avuksi Suomessa ajamiseen

 

 

 

 

Sivu päivitetty 24.11.2020

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle