FI | SV | EN
Hae Sulje

Ymmärrä toisia ja itseäsi

Ymmärrä toisia ja itseäsi

Opi välttämään tunnekuohuja liikenteessä.

Ymmärrä toisia

 1. Tulkitsemme tilanteet helposti niin, että toisen osapuolen toiminta on tahallista. Taustalla voi kuitenkin olla esimerkiksi ajokokemuksen puute (tuore ajokortti, pitkä tauko ajamisessa, tuntematon kaupunki) tai vain ajattelemattomuus.
 2. Huomioi, että et tiedä toisen tilanteessa taustalla olevia tekijöitä. Entäpä jos kuljettaja on viemässä vaimoaan synnytyslaitokselle tai kotona on jokin hätätilanne?
 3. Koeta asettua toisen asemaan ja muista, että olet tehnyt virheitä liikenteessä itsekin.
 4. Huomaa, että vaikka toinen kuljettaja käyttäytyy mielestäsi ärsyttävästi, hän ei välttämättä itse tiedosta sitä ollenkaan – eikä välttämättä tee toimiaan sinua ärsyttääkseen.
 5. Muista, kuljettajalla voi terveydellisistä syistä olla alentunut kyky ottaa toisia huomioon tai havainnoida ympäristöä. Heidän toimensa eivät välttämättä kohdistu sinuun henkilönä.

Ymmärrä ja ohjaa itseäsi

 1. Tunnista, kiivastutko aiheetta. Tunnetilat voivat kummuta muista tekijöistä, kuin liikenteestä. Onko kiihtymyksessäsi taustalla syitä, jotka harmittivat jo ennen ajamaan lähtöä? Jos olet itse väsynyt tai hermostunut, kärjistät helposti tilanteita ja teet hätäisiä johtopäätöksiä.
 2. Jos huomaat, että itse mokaat, niin ilmaise pahoittelut ja kiitä, kun toiset väistävät.
 3. Jos huomaat ärtyväsi, muista asioiden suhteellisuus. Kuinka paljon merkitystä loppujen lopuksi on sillä, jos myöhästyt tänään kokouksesta 5 minuuttia?
 4. Muista, että voimakkaan tunnekuohun vallassa havaintokyky kapenee, aistit ja liikennetilanteiden havaitseminen heikentyvät. Olet silloin helposti vaaraksi itsellesi ja muille liikenteessä.
 5. Jos pinna todella meinaa palaa, laske kymmeneen, ennen kuin teet mitään harkitsematonta. Vedä muutaman kerran syvään henkeä ja koeta rentoutua.
 6. Muista, että ajat autoa. Et voi reagoida tilanteisiin yhtä spontaanisti, kuin muualla.
 7. Jos tunnistat rattiraivon iskeneen sinuun, tiedosta vastuusi ja aja tien sivuun rauhoittumaan.
 8. Jos hermostut usein, niin mieti, näetkö muut häiritsevinä ja uhkana yleensäkin elämässä. Liikenne ei ole saareke muusta elämästä – pidä itsestäsi huolta.
 9. Muista, että olet esimerkki muille liikkujille ja mahdollisille kyytiläisillesi. Mieti, mitä haluaisit esimerkiksi lastesi oppivan omasta ajotavastasi.
 10. Kun päätät pysyä kohteliaana kuljettajana, omat tunteet eivät nouse niin helposti pintaan. Kiinnitä huomiota tilanteisiin myös silloin, kun kaikki sujuu. Kohteliaisuus sujuvoittaa kaikkien matkantekoa.
 

 

Sivu päivitetty 30.05.2018

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle