FI | SV | EN
Hae Sulje

Vältä liikenneraivo

Vältä liikenneraivo

Liikenteessä et ole yksin. Olet osa liikennejärjestelmää ja toimit vuorovaikutuksessa muiden kanssa. 

Kuten muussakin inhimillisessä toiminnassa ja vuorovaikutuksessa voi tapahtua väärinymmärryksiä, niin tapahtuu myös liikenteessä.

Liikenteessä vuorovaikutus tapahtuu liikennesääntöjen antamissa kehyksissä. Liikennesäännöt luovat odotuksen siitä, miten toinen ihminen tulee liikenteessä käyttäytymään. Aina kuitenkaan käytös ei ole odotusten mukaista. Tämä saattaa herättää tunteita muissa liikkujissa. On hyvä tunnistaa itsessämme ne tilanteet, jotka saattavat aiheuttaa voimakasta reaktiota, voidaksemme muokata käyttäytymistämme.

Jokainen meistä voi kokea ärtyisyyttä siitä miksi toinen liikkuja ei toimi odotusten mukaisesti tai muun liikenteen koetaan estävän etenemisemme. Tämä on luonnollista. Olemme liikenteessä, koska meillä on liikkumistarve, tavoitteena päästä paikasta A paikkaan B. Mitä tärkeämmäksi koemme perille pääsemisen nopeasti tai sujuvasti juuri sillä hetkellä, sitä merkittävämmäksi koemme meitä häiritsevän toiminnan. Jos henkilökohtaiseen tilanteeseemme liittyy myös muita stressiä aiheuttavia asioita, kuten väsymys, kiire tai henkilökohtaisen elämän asiat, sitä enemmän merkitystä saa toisen kuljettajan tai liikkujan liikennekäyttäytyminen.

Liikenneraivolla tarkoitetaan kuljettajan aggressiivista tai vihaista käytöstä toista liikenteessä liikkujaa kohtaan. Se voi ilmetä negatiivisina eleinä, sanallisena tai jopa fyysisenä uhkana tai vaarallisena ajotapana, joka kohdistuu toisiin kuljettajiin tai liikkujiin. Vihainen kuljettaja voi puida nyrkkiä, painaa äänitorvea tai tehdä äkkinäisiä ajoliikkeitä. Pahimmillaan se voi johtaa kiistaan, väkivaltaan tai onnettomuuteen, josta voi seurauksena olla vakava loukkaantuminen tai kuolema.

 

 

Katso vinkit vihastumisen välttämiseen liikenteessä

Tiesitkö, että voimakkaan tunnekuohun vallassa havaintokyky heikkenee?

 
 

 

Sivu päivitetty 10.04.2018

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle