FI | SV | EN
Hae Sulje

Mopo- ja mopoautokuskin vanhemmille 5 vinkkiä

Uuden mopon tai mopoauton kuskin vanhemmille 5 vinkkiä

Mopoilijan ja mopoautoilijan on huomioitava ajoneuvonsa rajoitteet ja ominaisuudet liikenteessä. Mopot ja mopoautot ovat pienempiä ja hitaampia kuin muut ajoneuvot. Siksi mopoilijan tulee kiinnittää erityistä huomiota näkyvyyteensä ja rauhalliseen toimintaan liikenteessä.

Alla muutamia muistettavia asioita mopoilijoille ja mopoautoilijoille sekä heidän vanhemmilleen.

1. Mopon tai mopoauton käsittely
Ajoneuvon käsittelytaidot kannattaa opetella huolella ja kerrata aina ajokauden alussa. Kiihdyttely, kumin polttaminen, keuliminen ja muu temppuilu voi aiheuttaa vaaratilanteita ja onnettomuuksia.

2. Kyyditseminen
Mopolla saa kuljettaa yhtä henkilöä asianmukaisella takaistuimella, jos mopo on rekisteröintitodistuksen mukaan tarkoitettu matkustajan kuljettamiseen. Myös matkustajalla on oltava kypärä. Mopoautossa saa olla kuljettajan lisäksi yksi henkilö. Katso mopon kyydissäolijan viisi vinkkiä.

3. Virittäminen ja mopon rakenteen muokkaaminen
Mopon tai mopoauton virittäminen on kiellettyä, koska se on vaarallista. Viritetyllä ajoneuvolla ajamisesta saa sakot ja veroseuraamuksiakin saattaa tulla. Viritetty menopeli on myös turvaton, sillä mopoa tai mopoautoa ei ole rakenteellisesti suunniteltu kulkemaan kovaa. Esimerkiksi mopon jarrut on usein mitoitettu vain mopon suurimmasta sallitusta nopeudesta pysäyttämiseen. Myös pakoputken äänen on pysyttävä sallituissa rajoissa.

4. Ajoneuvon kunto ja varusteet

Mopon ja mopoauton säännöllinen huoltaminen ja kunnon tarkistaminen on tärkeää ajoturvallisuuden ylläpitämiseksi. Huolehtikaa yhdessä, että asianmukaiset tarkastukset tehdään säännöllisesti ja tarpeeksi usein.

Opetelkaa tarkastamaan uuden mopoilijan kanssa jarrujen, valojen, vilkkujen ja ketjujen kunto sekä öljyn määrä. Asianmukaiset ja ehjät varusteet ovat tärkeitä. Pakollisen kypärän lisäksi ajoasu, ajohanskat ja tukevat jalkineet suojaavat kuljettajaa onnettomuustilanteissa.

5. Liikennevakuutus

Liikennevakuutuslain mukaan ajoneuvon omistajan on otettava liikenteessä käytettävälle moottoriajoneuvolleen liikennevakuutus. Tämä koskee myös mopoja ja mopoautoja. Liikennevakuutus korvaa ajoneuvon käytöstä liikenteessä aiheutuvia henkilö- ja omaisuusvahinkoja liikennevakuutuslain mukaan. Se ei kata vahinkoon syyllisen ajoneuvon vaurioita, vaan oman ajoneuvon vaurioiden korvaamiseen tarvitaan vapaaehtoinen vakuutus eli kasko. Lue lisää vakuutuksista täältä. Katso myös Liikennevakuutuslaki.

Mopoilijoiden henkilövahingot ovat pudonneet merkittävästi viimeisen 10 vuoden aikana. Lue lisää.

 

Katso Liikenneturvan vinkit mopoilijoille.

 
 

 

Sivu päivitetty 21.05.2018

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle