FI | SV | EN
Hae Sulje

Kaksipyöräisen kyytiläisen 5 vinkkiä

Kaksipyöräisen kyytiläiselle 5 vinkkiä

Jos kyydität kaveria mopolla tai moottoripyörällä, vinkkaa hänelle nämä viisi perussääntöä, joiden avulla matkateko sujuu turvallisesti.

Muista, että kyydittäminen on haastava laji, joten älä ota toista kyytiin, jos olet yhtää epävarma omasta ajotaidostasi.

  1. Yhteiset pelisäännöt ja merkkikieli. Kuljettaja on vastuussa ajamisesta, joten hän on kuin laivan kapteeni. Sopikaa selvästi yhdessä matkaan lähtiessänne, minne olette menossa, millaista reittiä pitkin ja milloin on seuraava tauko. Sopikaa myös, millä tavoin kommunikoitte ajon aikana. Jos käytettävissä ei ole kypäräpuhelimia, sopikaa merkkikieli, esimerkiksi olkapäälle kahdesti kädellä napauttaminen voi tarkoittaa toivetta pysähtymisestä. Neuvo matkustajaa, että nousee kyytiin tai kyydistä vasta kun kuljettaja antaa luvan.
  2. Sopikaa, mistä kyydittävä pitää kiinni. Kuljettaja tietää parhaiten, mistä pyörän kyydissä kannattaa pitää kiinni. Kyydittävä voi pitää käsillään kiinni kuljettajasta, jos näin selvästi sovitaan. Silloin on parasta pitää kiinni kyydittäjän lanteilta tai vyötäröltä. Parasta on, jos mopon tai moottoripyörän tarakalta tai istuimen takaosasta löytyy turvallinen kiinteä kohta, josta pitää kiinni. Joissakin kaksipyöräisissä on kahvat kyytiläistä varten – ja silloin niitä kannattaa ehdottomasti käyttää.
  3. Kyydittävä istuu kaksipyöräisen päällä kuin paketti. Kun ajoneuvo kallistuu kaarteessa tai väistöliikettä tehtäessä, kyydissäolijan ei tule tehdä vastaliikettä kallistukselle, vaan kallistua pyörän ja kuljettajan mukana. Kaikki kyytiläisen yhtäkkiset liikkeet voivat aiheuttaa vaaratilanteen, sillä ne häiritsevät kuljettajaa ja voivat säikäyttää hänet. Liiku kyydissä ollessasi mahdollisimman vähän ja jos liikkeet ovat välttämättömiä, tee ne hitaasti ja harkiten. Opettele matkustajana katsomaan sisäkaarteen puolelta kuljettajan ohi.
  4. Vältä nojaamasta kuljettajaan. Hidastuksissa ja pysähdyksissä taitava kyytiläinen pysyy paikallaan, eikä nojaa edessä istuvaan kuljettajaan. Suurella moottoripyörällä kovassa vauhdissa yhteenpainautumisesta sen sijaan voi olla etua, kun ilmavirta ei kierrä kuljettajan ja kyydittävän välillä. Mutta tämä koskee vain korkeita nopeuksia. Pakettina takapenkillä siis tilanteessa kuin tilanteessa – ja matkanteko sujuu turvallisesti alusta lähtien perille saakka.
  5. Seuraa liikennettä aktiivisesti. Etenkin yllättävissä tilanteissa on todella tärkeää, että takapenkillä olija on tilanteen tasalla, eikä hän esimerkiksi rysähdä kuljettajan selkää vasten jarrutustilanteessa. Kaksipyöräisellä liikuttaessa ei kyytiläinen voi ottaa yhtä rennosti, kuin auton kyydissä, vaan on syytä seurata valppaasti liikennettä koko ajan.

Muistathan kuljettajana, että kyydittäessä kaksipyöräisen kulkuneuvon painopiste siirtyy taaemmaksi. Tästä syystä jarruttaminen ja ohjaaminen muuttuvat haastavammiksi etenkin kevyessä mopossa.

 

 

Sivu päivitetty 21.05.2018

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle