FI | SV | EN
Hae Sulje

Opetuspolkimen asennus ja opetusajoneuvon varusteet

Opetuspoljin ja muut varusteet opetuslupaopetuksessa

Opetuspoljin on pakollinen varuste kuljettajaopetusta annettaessa kaikissa B-, C1- ja C-luokan ajoneuvoissa sekä kevyessä nelipyörässä ja traktorissa, joissa istuinpaikat ovat vierekkäin.

Lisäksi opetuspoljin on oltava moottoripyörässä sekä sellaisessa kevyessä nelipyörässä ja traktorissa, jossa istuinpaikat ovat peräkkäin, jos opettaja tai ajoharjoittelua ohjaava on mukana ajoneuvossa. Linja-autossa opetuspoljin on oltava, jos oppilaalla ei ole C-luokan ajo-oikeutta.

Opetuspolkimen voi asentaa halutessaan itse. Noudata valmistajan antamia asennusohjeita. Lain mukaan asianmukaisesti asennettu ja toimiva opetuspoljin on ajokokeeseen pääsyn edellytys. Suosittelemme polkimen asennusta ammattilaisella esimerkiksi autohuoltoliikkeessä.

Opetuspolkimen asennuksessa tulee aina pitää mielessä, että polkimen täytyy toimia ja kestää käyttöä, jos sitä tarvitaan. Opetuspoljin on turvallisuusvaruste.

Huomioi polkimen asennuksessa seuraavat asiat:

  • Polkimen oikea sijoituspaikka ja asento. Polkimen paikka on keskellä tai oikeassa reunassa. Liikeradan ja poljentasuunnan tulee vastata kuljettajan polkimen asettelua ja tulee olla yhtä helposti käytettävissä kuin kuljettajan poljin
  • Polkimen kiinnitys. Polkimen tulee olla kiinnitetty aluslevyyn tukevasti. Aluslevy ei saa taipua poljinta painettaessa. Jos näin käy, polkimen liikematka lyhenee huomattavasti ja poljin menee pohjaan ennen aikojaan. Aluslevyn tulee olla kiinnitetty auton rakenteisiin tukevasti.
  • Vaijerin kiinnitys. Kiristä vaijeri, niin ettei polkimessa ole tyhjää liikematkaa. Älä kiristä liikaa, sillä muuten jarruvalot palavat koko ajan. Vaijerin kiinnitys tulee olla tiukka, koska siihen kohdistuu suuret voimat äkkijarrutuksessa. Usein vaijerin kiinnitys luistaa ja poljin pettää käytössä. Asenna vaijerin kiinnitys siten, että kuljettajan jalka ei ota vaijerin kiinnitysrakenteisiin kiinni ajon aikana. Muuten kuljettajan polkimen käyttö on hankalaa.

Varmista ennen liikenteeseen lähtöä, että auton molemmat jarrupolkimet toimivat normaalisti ja yhtä tehokkaasti.

Kiinnitä lisäpeili ja opetuskolmio asianmukaisesti

Lisäpeili on kiinnitettävä ajoneuvon ulkopuolelle, jotta opettaja voi seurata liikennettä myös ajoneuvon takana. Opetuskolmion sivujen pituuden on oltava 16–25 cm ja kolmio on kiinnitettävä ajoneuvon taakse näkyvään paikkaan.

Ajokokeen vastaanottaja testaa opetuspolkimen toimivuuden ennen ajokokeeseen lähtemistä. Asianmukaisesti asennettu ja toimiva opetuspoljin on ajokokeeseen pääsyn edellytys. Polkimen toimivuus voidaan testata myös poliisin tienvarsitarkastuksissa ja määräaikaiskatsastuksen yhteydessä. Lisäpoljin ei saa häiritä ajoneuvon oman jarrupolkimen toimintaa millään tavalla.

 

 

Sivu päivitetty 24.04.2019

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle