FI | SV | EN
Hae Sulje

Mopoauton ajokortin hankkiminen

Mopoauton ajokortin hankkiminen

Mopoauton ajamista varten tarvitset AM-luokan ajokortin erityisehdolla 121. Saat ajaa mopoautoa myös B-luokan eli henkilöauton ajokortilla.

Mopoauton eli AM/121-luokan ajokortin saat suorittamalla seuraavat kolme askelta:

1. Ajokorttilupa

AM/121-luokan -ajokortin hankkimiseksi sinun tulee hakea ajokorttilupa. Lupaa voit hakea aikaisintaan 14-vuotiaana. Se on voimassa kolme vuotta. Ajokorttilupa on kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytys. Lupa kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen ajan varaamista teoriakokeeseen.

 

2. Kuljettajaopetus

Voit hankkia kuljettajaopetusta joko autokoulussa tai opetusluvalla tai yhdistämällä näitä molempia. Opetusta voit saada jo ennen ajokorttiluvan hakemista, jos olet autokoulun oppilas tai opettajallesi on myönnetty opetuslupa ja olet täyttänyt 15 vuotta.

Mopoauton kuljettajaopetukseen sisältyy 4 tunnin Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS), ellei sinulla ole jo jonkun muun moottoriajoneuvon, esim. traktorin tai mopon ajokorttia.

1.7.2018 lähtien kuljettajantutkintoon ei vaadita ajo-opetusta, mutta se on suositeltavaa tutkinnon läpäisemiseksi. Ajoharjoittelun voi aloittaa aikaisintaan 15-vuotiaana. Tieliikenteessä ajaminen edellyttää monipuolisia taitoja. Katso Ajotaidon ABC -sivuilta, mitkä kaikki taidot sinun tulisi hallita, jotta olisit turvallinen kuljettaja liikenteessä. Katso myös kuljettajan yleiset perustiedot ja tutustu netissä tarjolla oleviin oppimateriaaleihin.

Ajokorttilupa, teoriakoe ja ajokoe Ajovarman toimipisteessä

Ajovarma on Traficomin palveluntuottaja, jonka palvelupisteissä hoituvat kaikki ajokortin hankintaan liittyvät hakemukset ja lomakkeet. Siellä suoritetaan myös teoriakoe ja ajokoe. 

Varaa aika lähimmälle Ajovarman palvelupisteelle

Etukäteen varattu aika ajokortti- ja lupapalveluihin säästää aikaasi. Ajovarman valtakunnallinen asiakaspalvelu neuvoo ja palvelee numerossa 075 323 9999 ajanvarausasioissa ma-pe 8-18 ja neuvonta-asoissa ma-pe 8-15.45 (puhelun hinta: pvm/mpm) tai sähköpostilla tiedustelut(at)ajovarma.fi.

 

3. Kuljettajantutkinto

Kuljettajantutkinnon tarkoituksena on varmistaa, että hallitset kuljettajaopetukseen sisältyvät asiat ja kykenet soveltamaan niitä vaihtelevissa liikennetilanteissa ja -ympäristöissä sekä kykenet toimimaan liikenteessä vastuullisena kuljettajana. Kuljettajantutkinto jakautuu teoria- ja ajokokeeseen.

Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen kuin täytät 15 vuotta. Sinulla tulee olla mukana todistus ensimmäisen ajokortin suorittajan 4 tunnin koulutuksesta, jos olet hankkimassa ensimmäistä ajokorttiasi. Jos olet alaikäinen, tarvitset myös allekirjoitetun huoltajan suostumuksen.

Ajokokeeseen osallistuaksesi sinulla tulee olla teoriakoe suoritettuna ja autokoulun tai opetuslupaopettajasi antama alkuperäinen, paperinen opetus- ja tutkintotodistus (E100) saadusta opetuksesta. Voit osallistua ajokokeeseen aikaisintaan 15-vuotiaana.

 

Ajokortti tulee suoraan kotiin

Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat tutkintotodistuksen, jolla voit ajaa kuuden kuukauden ajan Manner-Suomessa. Se toimii ajokorttinasi, kun mukanasi on myös kuvallinen henkilötodistus. Pidä se mukana ajossa ennen kuin saat varsinaisen ajokorttisi.

Varsinainen ajokortti postitetaan sinulle kotiin viikon kuluessa ajokokeen suorittamisesta.

Ajo-oikeudet AM-korteilla

Mopoauton kuljettamiseen vaaditaan aina oma ajokortti (AM/121). Mopoauton ajo-oikeutta ei enää 19.1.2013 lähtien ole saanut mopon ajokortilla (AM/120).

 
 

 

Sivu päivitetty 16.10.2020

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle