FI | SV | EN
Hae Sulje

Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyys

Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyys

Ammattipätevyyden tarkoituksena on lisätä kuljettajien ammatillisia valmiuksia ja siten parantaa liikenteen ja kuljetusten turvallisuutta sekä kuljettajien edellytyksiä tehtäviensä hoitamiseen.

Kuorma- ja linja-auton kuljettamista koskeva lainsäädäntö edellyttää ammattimaisessa liikenteessä toimivalta kuljettajalta ammattipätevyyttä. Ammattipätevyys on vaadittu henkilöliikenteessä 10.9.2008 alkaen ja tavaraliikenteessä 10.9.2009 alkaen.

Perustason ammattipätevyyttä ei vaadita, jos linja-auton ajo-oikeutesi on alkanut ennen 10.9.2008 ja/tai kuorma-auton ajo-oikeutesi ennen 10.9.2009. Kuitenkin, jotta saat jatkaa laissa kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä tarkoitettuja kuljetuksia, on sinun suoritettava laissa säädetty jatkokoulutus 5 vuoden kuluessa edellä mainitusta päivämäärästä.

Ammattipätevyytesi on voimassa 5 vuotta perustason ammattipätevyyden saavuttamisesta. Ammattipätevyytesi voimassaoloa voit jatkaa 5 vuodeksi kerrallaan jatkokoulutuksella, kuitenkin enintään ajaksi, jonka ajo-oikeutesi on voimassa.

Jos et ole pitänyt ammattipätevyyttäsi voimassa jatkokoulutuksella, voit saattaa sen uudelleen voimaan osallistumalla jatkokoulutukseen.

Kuljettajan ammattipätevyyden hakeminen

Koulutuksen suorittamisen jälkeen sinun on haettava joko erillistä ammattipätevyyskorttia tai erityisehtomerkintää (95) ajokorttiisi. Molempia haetaan Ajovarman palvelupisteestä.

Hakemukseen on liitettävä

  • valokuva, joka täyttää passivalokuvan vaatimukset ja on digitoitavissa (valokuvana voidaan käyttää myös aikaisemmin ajoneuvoliikennerekisteriin talletettua valokuvaa);
  • perustason ammattipätevyyskoulutuksen suorittamisen jälkeen ensimmäistä korttia haettaessa todistus koulutuksen suorittamisesta tai kopio ammatillisesta tutkintotodistuksesta, jossa on merkintä mainitun koulutuksen suorittamisesta (mikäli koulutuksesta ei ole todistusta PIIKO-järjestelmässä);
  • erillistä ammattipätevyyskorttia haettaessa lisäksi kopio ajokortistasi, jos se on myönnetty muualla kuin Suomessa.

Ammattipätevyyden perustason koulutus

Perustason ammattipätevyyskoulutuksessa annetaan opetusta kuljetusten kuljettajalle asettamista vaatimuksista, liikenneturvallisuuteen sekä kuljettajan ja kuljetusten turvallisuuteen vaikuttavista seikoista sekä hyvästä ammatin hoitamisesta ajoneuvoa kuljetettaessa ja muissa kuljettajan tehtävissä.

Perustason ammattipätevyyden saavuttamiseksi sinulta vaaditaan 280 tunnin perustason ammattipätevyyskoulutus. Koulutus voidaan antaa myös nopeutettuna, jolloin koulutuksen kesto on 140 tuntia.

Mikäli olet saavuttanut perustason ammattipätevyyden koulutuksen kautta ja haluat laajentaa ammattipätevyytesi koskemaan myös toista liikennelajia, sinun tulee suorittaa ammattipätevyyden laajennus. Ammattipätevyyden laajennuksen koulutuksen kesto on 70 tuntia. Koulutus voidaan antaa myös nopeutettuna, jolloin koulutuksen kesto on 35 tuntia.

Ammattipätevyyden jatkokoulutus

Ammattipätevyyden ylläpitämiseksi ja täydentämiseksi sinulle annetaan jatkokoulutusta kuljettajan tehtävän kannalta keskeisissä oppinaineissa, jotka sisältyvät perustason ammattipätevyyskoulutukseen. Jatkokoulutuksessa annetaan kuitenkin aina opetusta turvallisen, taloudellisen ja ympäristöystävällisen ajotavan vahvistamiseksi.

Jatkokoulutus voidaan antaa jaksoissa. Jatkokoulutuksessa opetuksen kokonaismäärä on 35 tuntia. Opetus on annettava vähintään 7 tunnin jaksoissa. Kun opetus on annettu, koulutuskeskuksen on annettava siitä todistus. Jos opetus annetaan jaksoissa, koulutuskeskuksen on annettava siitä todistus kunkin jakson jälkeen.

Mikäli sinulla on ammattipätevyys sekä linja-auton että kuorma-auton ajo-oikeusluokkiin, voit ylläpitää ammattipätevyyden molempiin luokkiin suorittamalla kerran 35 tunnin jatkokoulutuksen 5 vuoden aikana.

Asiointipalvelut

Kuljettajan omien ammattipätevyystietojen tarkastaminen
- sähköinen asiointi
- pdf-lomake

 

Neuvonta ja hakemukset

Trafin palveluntuottaja Ajovarma Oy

 

Koulutuskeskukset

Ammattipätevyyden perus- ja jatkokoulutusta antavat koulutuskeskukset (päivitetty 12.10.2017)

 

Säädökset

Direktiivi 2003/59/EY

Laki liikenteen palveluista 320/2017

Valtioneuvoston asetus kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä 434/2018

 

Lue myös

Asiointipalvelut
Kuljettajan omien ammattipätevyystietojen tarkastaminen
- sähköinen asiointi
- pdf-lomake

Neuvonta ja hakemukset
Trafin palveluntuottaja Ajovarma Oy

Trafin tiedotteet
Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyyskoulutusta antaville koulutuksen järjestäjille-Sähköinen rekisteröinti 17.1.2017


Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyyskoulutuksia antaville koulutuksen järjestäjille (1/2015-22.1.2015)


Puolustusvoimissa saatu ammattipätevyyden perustason koulutus nopeutettuna (Ammattipätevyystiedote 24.2.2015)

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin


Poliisin tiedote kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyyssäännöksistä (24.9.2014)

 
 

 

Sivu päivitetty 21.09.2020

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle