FI | SV | EN
Hae Sulje

Näin valmistaudut ajokokeeseen

Näin valmistaudut ajokokeeseen

Ajokokeen tavoitteet

Ajokokeella varmistetaan, että osaat toimia vastuullisena kuljettajana ja osaat soveltaa ajamisen perustaitoja itsenäisesti ja turvallisesti erilaisissa tilanteissa. Tärkeää on, että osaat tunnistaa ja arvioida riskejä sekä omaa toimintaasi ja sen vaikutuksia liikenneturvallisuudelle.

Ajokokeessa vaadittu osaaminen koostuu pakollisesta opetuksesta sekä siitä osaamisesta, jonka hankit itsenäisesti ja oman opetuslupaopettajasi tai autokoulun kautta. Ajokokeessa vaaditusta osaamisesta voit lukea Ajotaidon ABC:stä. Tutustu myös Uuden kuljettajan riskiosaamiseen. Mitä enemmän harjoittelet, sitä parempi osaaminen sinulla on jo ajokokeeseen tullessa. Tutustu myös Vinkkejä ajamisen opetteluun -artikkeliin.

 

Mitä mukaan kokeeseen?

Ajokokeeseen tarvitset mukaasi kuvallisen henkilöllisyystodistuksen sekä alkuperäisen, paperisen todistuksen saadusta opetuksesta (E100-lomake). Tarkista muut ajokokeeseen tarvitsemasi asiakirjat hakemasi ajokorttiluokan sivulta.

Ajanvaraus ajokokeeseen

Ajokoe suoritetaan Ajovarman palvelupisteestä. Voit varata ajan sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta itse tai mikäli olet autokoulun oppilas voi autokoulu varata ajan puolestasi.

 

Ajokokeen kulku ja sisältö

Ajokoe jakaantuu alkukeskusteluun, liikenteessä ajamiseen ja loppukeskusteluun. 

Alkukeskustelussa käyt yhdessä ajokokeen vastaanottajan kanssa läpi kokeen kulun ja toimintaohjeet ajokokeeseen. Tässä vaiheessa sinun kannattaa kysyä kaikki asiat, jotka sinua mietityttävät kokeesta. Tarkoitus on, että voit lähteä kokeeseen hyvällä mielellä ja tiedät, miten kokeessa toimitaan ja mitä sinulta odotetaan.

Liikenteessä ajaessa tutkinnon vastaanottaja antaa sinulle itsenäisiä ajotehtäviä ja toimit vastuullisena kuljettajana. Kokeessa hyödynnetään liikenneympäristöä mahdollisimman monipuolisesti ja sinun tulee kyetä ajamaan eri nopeusalueilla sekä eri liikennetiheyksissä. Vastuullisena kuljettajana arvioit aina kaikkien ajokokeessa tekemiesi toimenpiteiden vaikutusta oman ja muiden turvallisuuteen liikenteessä.

Sinulta ei odoteta paikallistuntemusta, joten reitiltä poikkeaminen ei ole virhe. Ajokokeen aikana voit aina kysyä ja tarkistaa ajo-ohjeen.

Loppukeskustelussa ajokokeen vastaanottaja kertoo sinulle päätöksen ja perusteet. Päätös perustuu sinun kokonaissuoritukseesi ajokokeessa. Käytte keskustelussa läpi osaamisen kokonaisuudet, jotka sinulla on jo hallinnassa ja joita sinun tulisi vielä kehittää.

Osioihin käytettävä aika voi hiukan vaihdella tilanteen mukaan, mutta ajokokeen kokonaisaika on 60 minuuttia.

 

Ajo-oikeus ja ajokortti

Ajokokeen jälkeen saat henkilökohtaisen palautteen sähköpostiisi.

Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat heti todistuksen kuljettajantutkinnon hyväksymisestä. Yhdessä henkilötodistuksen kanssa se antaa sinulle ajo-oikeuden kuudeksi kuukaudeksi Manner-Suomessa.

Ajokortti toimitetaan sinulle kotiin postitse.

Jos et läpäise ajokoetta, käy palaute läpi yhdessä opettajasi kanssa, jotta olet tietoinen, mitä asioita sinun kannattaa vielä harjoitella parantaaksesi osaamistasi. Palautesähköpostissa on mukana myös ohjeistus oikaisuvaatimuksen tekemiseen. Kun koet hallitsevasi vaaditut kokonaisuudet, varaa aika uuteen ajokokeeseen.

Kuljettajana kehittyminen ei lopu ajokokeeseen, vaan se vaatii jatkuvaa harjoittelua.

 

 

Sivu päivitetty 24.08.2020

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle