FI | SV | EN
Hae Sulje

Kuljettajan yleiset perustiedot

Oman toiminnan hallinta

Oman toiminnan hallinta tarkoittaa sitä, että tunnistat omasta osaamisestasi, toiminnastasi ja sosiaalisesta ympäristöstäsi syntyvät riskit sekä kykenet hallitsemaan niitä.

 

Ajotaito ja ajokokemus

Suhtaudut kriittisesti omaan ajotaitoosi ja tunnistat omat heikkoutesi ja vahvuutesi kuljettajana eri olosuhteissa. Ymmärrät, että vähäinen ajokokemus lisää riskejä.

 

Ajaminen ja tavoitteet

Ymmärrät matkan suunnittelun vaikutuksen ajamisen riskeihin. Tiedät, miten huomioida matkan tarpeellisuus, reitinvalinta, tarvittavan matka-ajan arviointi ja ajosuunnitelma, vuorokaudenaika, sääolosuhteet ja matkustajat.

 

Väsymys ja huumaavat aineet

Tiedät, miten väsymys lisää riskejä. Tiedät ja ymmärrät, että päihteet, kuten alkoholi ja huumeet, lisäävät merkittävästi onnettomuusriskiä. Ne pidentävät reaktioaikaa, heikentävät arviointi- ja näkökykyä sekä hämärtävät ymmärrystäsi ajamisesta ja omista taidoistasi liikenteessä. Ymmärrät, että lääkkeillä ja eri lääkkeiden yhteiskäytöllä on vaikutusta vireystasoosi ja ajokykyysi.

Tunnistat itsestäsi tai muista henkilöistä näissä tilanteissa syntyvät paineet ja pystyt hallitsemaan niitä.

 

Tunnetilat

Tunnistat, miten voimakkaat tunnetilat vaikuttavat itseesi. Tiedät, miten hallita näitä tuntemuksia, jotta ne eivät lisää riskejä ajotilanteessa. Katso vinkit, miten välttää vihastuminen liikenteessä.

 

Ajamisen motiivit ja sosiaalinen ympäristö

Tunnistat itsestäsi ja sosiaalisen ympäristön vuorovaikutuksesta syntyvät riskit. Näitä ovat ryhmäpaine, kilpailunhalu, toisten yllyttäminen ja voimakas elämyshakuisuus. Ymmärrät näiden riskitekijöiden vaarat ja vaikutukset, ja osaat hallita ja torjua niitä.

 

Automaatio ja avustavat järjestelmät

Tiedät, miten avustavat järjestelmät ja muu teknologia voivat vaikuttaa kuljettajan asenteeseen, ja ne voivat viedä huomion itse ajamiselta. Ymmärrät näiden vaikutukset liikenneturvallisuudelle. Tiedät, että avustavat järjestelmät ja automatiikka ovat kuljettajan toimintaa tukevia apuvälineitä, mutta kuljettajalla on vastuu niiden käyttämisestä.

 

Ajotaito ja ajokokemus tuovat varmuutta omaan toimintaan.

 
 

 

Sivu päivitetty 30.11.2018

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle