FI | SV | EN
Hae Sulje

Kuljettajan yleiset perustiedot

Muiden tienkäyttäjien, erityisesti jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden, huomiointi

Muiden tienkäyttäjien huomiointi, ennakointi ja oikeat toimintamallit ovat tärkeitä turvallisen kuljettajan taitoja. Niitä testataan myös kuljettajantutkinnossa.

Jalankulkijat ja pyöräilijät

Huomioit jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden aikomukset suojatiellä ja risteyksiä lähestyessä. Osaat varautua yllätyksiin etenkin erityisryhmien, kuten lasten ja iäkkäiden ollessa liikkeellä.

 

Muu ajoneuvoliikenne: mopot, moottoripyörät, mopoautot, raskas liikenne ja raitiovaunut

Tunnistat eri ajoneuvoliikenteen tienkäyttäjäryhmät ja niiden erityispiirteet. Osaat huomioida näiden erityispiirteiden vaikutuksen liikenteen rytmiin ja liikenteen sujuvuuteen. Osaat toimia vuorovaikutuksessa eri ryhmien kanssa.

 

Havainnointi ja peilien käyttö

Ymmärrät aktiivisen ja oikea-aikaisen havainnoinnin merkityksen turvalliselle vuorovaikutukselle liikenteessä – kaikissa tilanteissa. Havainnoit tapahtumat liikenteessä sekä edessä, sivuilla että takana. Tiedostat ja huomioit tarkasti katvealueet sekä tunnistat välittömät ja mahdolliset vaaranpaikat.

 

Merkinannot

Tiedät eri vuorovaikutuksen tavat muiden tienkäyttäjien kanssa. Ymmärrät oikeaan aikaan annettujen, turvallisten merkinantojen merkityksen liikenteen eri tilanteissa. Tämä koskee erityisesti kommunikointia jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kanssa.

 

Etäisyys

Kykenet huomioimaan muut tienkäyttäjät antamalla riittävästi tilaa vastaantulijoille ja ohittajille. Pidät turvallisen etäisyyden kaikissa tilanteissa, myös alentaessasi nopeutta sekä liittyessäsi tai poistuessasi  moottoritieltä. Osaat myös käyttää valoja oikein kaikissa tilanteissa. Poikkeus- ja hätätilanteissa kykenet ottamaan haltuun auton toiminnot sen avustavilta tukijärjestelmiltä (esimerkiksi kaista-avustin, nopeudenrajoitin ja vakionopeussäädin).

 

Väistämissäännöt

Noudatat väistämissääntöjä ja ymmärrät niiden noudattamisen merkityksen liikenneturvallisuudelle. Osaat osoittaa väistämisen hidastamalla nopeutta ja tarvittaessa pysähtymällä. Kykenet joustamaan omista oikeuksista tarpeen mukaan.

 

Hätätilanne

Tiedät, miten toimia hätätilanteissa.

Toiminta liikenneonnettomuudessa
SPR:n ensiapuohjeet

 

Liikenteen ohjaus, liikennesäännöt ja liikennemerkit

Tunnet liikennesäännöt ja liikennemerkit sekä ymmärrät niiden noudattamisen merkityksen liikenneturvallisuudelle.

 

Liikenneympäristön vaikutus

Tiedostat, että eri liikenneympäristöt, kuten taajamat, koulujen tai työmaiden läheisyydet tai moottoritiet sisältävät erilaisia riskejä ja edellyttävät erilaista havainnointia ja vuorovaikutusta muiden toimijoiden kanssa.

 
 

 

Sivu päivitetty 30.11.2018

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle