FI | SV | EN
Hae Sulje

Kuljettajan yleiset perustiedot

 

Liikennetilanteiden ennakointi ja hallinta

Liikenne on järjestelmä, jossa on monia osanottajia ja olosuhteita, jotka vaikuttavat riskin syntymiseen. Ajonopeutta säätelemällä sinulle jää aikaa havaita ja tunnistaa mahdolliset riskitekijät. Tätä testataan myös kuljettajantutkinnossa.

 

Liikennesäännöt ja liikennemerkit

Hallitset liikennemerkit ja liikennesäännöt sekä noudatat niitä. Ymmärrät niiden noudattamisen merkityksen ennakoitavuudelle liikenteessä.

 

Ajolinjat

Hallitset oikeat ajolinjat risteyksissä ja kaistalla ajossa. Ymmärrät ajolinjan merkityksen turvallisuudelle ja ajamisen ennakoitavuudelle. Tunnet ajolinjoihin sisältyvät riskit ja mahdollisten vaaratilanteiden syntymisen.

 

Ryhmittyminen

Hallitset oikean ryhmittymisen risteyksissä. Ymmärrät ryhmittymisen merkityksen turvallisuudelle ja ajamisen ennakoitavuudelle.

 

Nopeus

Hallitset ajoneuvon nopeuden säätelyn. Tiedät nopeuden vaikutukset pysähtymismatkaan eri keliolosuhteissa ja tienpinnoilla. Ymmärrät myös nopeuden säätelyn merkityksen ennakoinnille ja ennakoitavuudelle.

 

Havainnointi

Kykenet havainnoimaan liikenteessä mahdollisimman pitkälle eteenpäin, ymmärrät jatkuvan aktiivisen havainnoinnin merkityksen ennakoinnille, riskien tunnistamiselle ja vaaran välttämiselle. Kykenet erottamaan ennakoinnille merkitykselliset merkit, merkinannot ja muut signaalit.

 

Etäisyys

Tiedät, mikä on riittävä etäisyys muihin ajoneuvoihin. Ymmärrät etäisyyden merkityksen ennakoinnissa sekä keli- ja muiden erityisolosuhteiden vaikutuksen etäisyyksiin. Osaat varautua muiden virheisiin sekä mahdollisiin automatiikan virhetilanteisiin.

 

Liikenneympäristö, erityisolosuhteet

Kykenet tunnistamaan kuhunkin liikenneympäristöön (kaupunki, taajama, maantie, moottoritie) ja olosuhteisiin (pimeä, liukas, sade, lumi, sumu) liittyvät erityiset riskit. Osaat ennakoida mahdolliset vaaratilanteet sekä varautua muiden toimijoiden mahdollisiin virheisiin.

 
 

 

Sivu päivitetty 30.11.2018

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle