FI | SV | EN
Hae Sulje

Kuljettajan yleiset perustiedot

 

Ajoneuvon käsittely ja hallinta

Kuljettajana olet vastuussa paitsi omasta, myös matkustajien ja muiden liikenteessä kulkevien turvallisuudesta.

 

Hallintalaitteet

Tunnet ohjauspyörän, kytkimen, kaasun, jarrun, käsijarrun, vaihteiden, suuntavilkkujen, hätävilkkujen, äänitorven ja ajovalojen toiminnan sekä tiedät, miten niitä käytetään oikein. Ymmärrät hallintalaitteiden merkityksen liikenneturvallisuudelle.

 

Ajoneuvon öljyt, nesteet ja polttoaine

Tiedät, miten lisätä ajoneuvoon öljyt ja nesteet (esim. moottoriöljy, jäähdytysneste ja tuulilasin pesuneste) sekä polttoaine. Ymmärrät niiden merkityksen ajamiselle ja liikenneturvallisuudelle.

 

Ajoasento

Tiedät oikean ajoasennon, osaat tehdä riittävät säädöt oikean ajoasennon saamiseksi sekä ymmärrät oikean ajoasennon merkityksen ajamiselle.

 

Peilit, pääntuki, turvavyö ja ovet

Osaat säätää peilit, turvavyöt ja pääntuen oikeaan asentoon ja ymmärrät niiden merkityksen liikenneturvallisuudelle. Varmistat, että ajoneuvon ovet ovat kiinni ennen liikkeelle lähtöä. Ymmärrät myös näiden tekijöiden merkityksen turvallisuudelle.

 

Avustavat järjestelmät, automaatio ja muu teknologia (matkapuhelin ja navigaattori)

Tiedät ja tunnet ajoneuvossa olevat avustavat järjestelmät ja niiden toimintatavat. Hyödynnät niitä ajamisessa oikein ja olet tietoinen teknologian käytön vaikutuksista huomiokyvylle sekä liikenneturvallisuudelle ajamisen aikana.

 

Renkaat

Tunnet eri rengastyypit ja niiden käyttötarkoituksen eri olosuhteissa. Tiedät renkaiden ja ilmanpaineiden merkityksen pidolle ja pysähtymismatkalle eri olosuhteissa. Ymmärrät kitkan ja keliolosuhteiden vaikutukset liikenneturvallisuudelle.

 

Tilantarve

Tiedät ja tunnet ajoneuvon koon, massan, mitat, ulottuvuudet ja sen, minkälaisen tilan ajoneuvo vaatii ahtaissa paikoissa ja käännöksissä.

 

Nopeus

Tiedät ja ymmärrät nopeusrajoitusten merkityksen liikenneturvallisuudelle ja nopeusrajoitusten noudattamatta jättämisen seuraukset. Osaat säätää nopeutta; normaali eteneminen, ryömittäminen, liikkeellelähtö. Tiedät nopeuden vaikutuksen jarrutus- ja pysähtymismatkoihin eri keliolosuhteissa ja eri tienpinnoilla. Ymmärrät oikean tilannenopeuden valinnan tärkeyden liikenneturvallisuudelle sekä liian suureen ajo- ja tilannenopeuteen liittyvät riskit.

 

Osaamistavoitteita

  • Tunnet ajoneuvon hallintalaitteet ja turvalaitteet.
  • Lisäksi hallitset ajoneuvosi, sen suunnan ja nopeuden sekä tiedät sen vaatiman tilantarpeen.
  • Ymmärrät ajoneuvon käsittelyyn ja hallintaan liittyvät riskit ja oman vastuusi siinä.
  • Tunnet taloudellisen ja ympäristöä huomioivan ajoneuvon käytön ja ajotavan.
 
 

 

Sivu päivitetty 30.11.2018

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle