FI | SV | EN
Hae Sulje

Artikkeli

Koronaviruksen vuoksi suosittelemme välttämään fyysistä asiointia Ajovarman toimipisteillä

18.3.2020

Koronaviruksen leviämisen minimoimiseksi Traficom suosittelee asiakkaitaan välttämään fyysistä asiointia Traficomin palveluntuottajan Ajovarman toimipisteillä. Siirrä myöhempään ajankohtaan kaikki sellainen asiointi, mikä ei ole ehdottoman välttämätöntä tai käytä Traficomin Oma asiointi -palvelua, jos se on mahdollista.

Korona-tilanteesta johtuen Ajovarman toimipisteillä voi olla poikkeuksia aukioloajoissa ainakin 9.4.2020 asti. Ajovarmasta jo varatut ajat lupapalveluihin ja kokeisiin voi perua tai siirtää ilman lisäkustannuksia. Lisätietoja ja Ajovarman toimipistekohtaiset aukioloajat löytyvät osoitteesta https://www.ajovarma.fi/.

Suosi Traficomin sähköisiä ajokorttipalveluita

Suosittelemme käyttämään Traficomin sähköisiä ajokorttipalveluita tarpeettoman fyysisen asioinnin välttämiseksi. Palveluiden käytölle on joitain rajoituksia, jotka on kerrottu eri palveluissa. Sähköisiä ajokorttipalveluita ovat:

  • Ensimmäinen ajokortti (ajokortin hakeminen sähköisessä asiointipalvelussa niille, joilla ei ole aikaisempaa ajokorttia Suomessa tai ulkomailla)
  • Tilaa uusi ajokortti (ajokortti kadonneen, tuhoutuneen, rikkoutuneen tai anastetun ajokortin tilalle. Voit tilata uuden ajokortin myös, jos poliisi on muuttanut ajo-oikeustietojasi, henkilötietosi ovat muuttuneet tai haluat vaihtaa vanhanmallisen ajokorttisi luottokortin kokoiseksi EU-ajokortiksi.
  • Korota ajokorttiasi ( Jos haluat voimassa olevalle ajokortillesi uusia luokkia eli korottaa ajo-oikeuttasi. Ajokortin korottaminen asiointipalvelussa on mahdollista niille, joilla on jo ajokortti)
  • Uudista ajokorttisi (Ajokortti tulee uudistaa sen voimassaolon päättyessä, mikäli haluat jatkaa ajamista. Käytä tätä palvelua, kun haluat uudistaa ajokorttisi.)

Lisäksi

Kuulutko riskiryhmään? – käytä asiamiestä asiasi hoitamiseksi

Ajokortti- ja lupa-asian hoitamiseen voi käyttää asiamiestä eli valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan asiaa. Valtakirja tulee olla yksilöity tiettyä asiaa, esimerkiksi ajokortin uudistamista, varten.

Jos olet yli 70-vuotias tai kuulut terveytesi takia Koronaviruksen riskiryhmään, pyri hoitamaan ajokortti- tai lupa-asiasi sähköisesti. Mikäli sähköinen asiointi ei ole kohdallasi mahdollista, suosittelemme käyttämään asiamiestä ajokortti- tai lupa-asiasi hoitamiseksi. Asiamies voi hoitaa koko lupa-asian puolestasi Ajovarmassa tietyin edellytyksin.

Ajokortin uudistaminen, kun ajo-oikeus on päättymässä

Ajokortin voimassaolon päättyessä ajokortti tulee uudistaa. Ajokorttia uudistettaessa asiamiestä voidaan käyttää, jos Traficomin kuva-arkistosta tai poliisin passikuvarekisteristä löytyy kuva ja nimikirjoitus. Kuva ja nimikirjoitus löytyvät, jos ajokortin uudistajalla on voimassa oleva passi tai henkilökortti tai hän on toimittanut valokuvat ajo-, kuljettaja- tai ammattipätevyyskorttia tai ADR- tai taksinkuljettajan ajolupaa varten 18.1.2013 tai sen jälkeen.

Uuden ajokortin tilaaminen kadonneen, tuhoutuneen, rikkoutuneen tai anastetun ajokortin tilalle.

Asiamies voi jättää ajokorttihakemuksen kirjallisella valtakirjalla. Asiamies tunnistetaan toimipisteellä henkilötodistuksesta

 

Opetuslupa ja liikenneopettajalupa

Opetus- ja liikenneopettajalupahakemuksen voi jättää valtakirjalla. Asiamies tunnistetaan toimipisteellä henkilötodistuksesta. Jos opetuslupaopettajia on kaksi, molemmilta tarvitaan valtakirja. Erillistä valtakirjaa ei kuitenkaan tarvita, jos hakija eli opettaja tai molemmat hakijat/opettajat ovat allekirjoittaneet vireille jätettävän hakemuslomakkeen. 

Taksinkuljettajan ajolupa

Asiamies voi jättää taksinkuljettajan ajolupahakemuksen kirjallisella valtakirjalla. Asiamiestä voi käyttää, jos Traficom kuva-arkistosta tai poliisin passikuvarekisteristä löytyy kuva hakijasta. Kuva löytyy, jos taksinkuljettajan ajoluvan hakijalla on voimassa oleva passi tai henkilökortti tai hän on toimittanut valokuvat ajo-, kuljettaja- tai ammattipätevyyskorttia tai ADR- tai taksinkuljettajan ajolupaa varten 18.1.2013 tai sen jälkeen.

Harjoituslupa

Asiamies voi jättää Harjoituslupahakemuksen kirjallisella valtakirjalla. Asiamies tunnistetaan Ajovarman toimipisteellä henkilötodistuksella. Mikäli alaikäinen hakee harjoituslupaa A1-luokalle, huoltaja ei tarvitse valtakirjaa harjoituslupahakemuksen jättämiseen. Harjoituslupa voidaan luovuttaa asiamiehelle tai huoltajalle.

 

Anna palautetta

Alla olevalla lomakkeella voit antaa palautetta ja kehitysehdotuksia liityen ajokortti-info sivustoon sen beta-vaiheen aikana.

Palaute*
Mitä sivua palaute koskee?

Kiitos palautteesta!

Palautteesi on vastaanotettu. 

Takaisin etusivulle